Denbora  2 ordu 10 minutu

Koordenatuak 477

Noiz igoa 25 de septiembre de 2016

Noiz egina septiembre 2016

-
-
275 m
145 m
0
1,4
2,8
5,58 km

Bisitak 858, kokapena 2

Nondik gertu Mamelis, Limburg (Nederland)

Alleen voor bewonders van de Abdij is starten vanaf het Abdij terrein mogelijk. anderen kunnen starten vanaf Mamelis.

in dit geval 260 meter hoog omdat ik de kerktoren beklommen heb ;-)

Hoewel Mamelis geen toeristische attractie wil zijn, hebben de monniken zich altijd geroepen gevoeld tot gastvrijheid. Sint Benedictus (480-547), heeft er zelfs een hoofdstuk in zijn leefregel, de Regula Benedicti aan gewijd. Het verhaal gaat dat hij tot abt van een klooster werd gekozen, maar zo streng was dat de monniken het benauwd kregen en probeerden hem te vermoorden door hem een gifbeker voor te zetten.
kapelx
Benedictus stichtte zijn eigen gemeenschap. De monniken moesten drie geloften afleggen: die van stabiliteit, monastieke levenswandel en gehoorzaamheid aan de abt en zich toeleggen op “ora et labora”: bidden en werken. Gebeden werd door acht maal per dag deel te nemen aan het koorgebed en zich bezig te houden met de lectio divina, het mediterend lezen van de Bijbel en de geschriften van kerkvaders. De regel van Benedictus betekent een afgewogen ritme van acht uur bidden, acht uur werken en acht uur rusten.

Abdij Sint Benedictusberg is mede bekend vanwege de alom geprezen spirituele architectuur van monnik-architect Hans van der Laan (1904-1991). Dom van der Laan ontwierp de kerk en aanpalende gebouwen. Atrium, spreekkamers, bovenkerk, crypte en bibliotheek. Alle ruimten zijn van een ongekende architectonische strakheid en kleurmonotonie. Met als enige onderbreking het sobere, maar massieve, door Van der Laan ontworpen meubilair.
mamelisx
Van dichtbij kennismaken met het kloosterleven kan alleen tijdens een kort verblijf. Van de gasten wordt verwacht dat zij de sobere vorm van gastvrijheid respecteren. Na contact met de gastenpater kunnen ‘herengasten’ enkele dagen van de gemeenschap van broeders deel uit maken. Dames helaas niet, want de 8 gastenkamers bevinden zich in het slot, het gedeelte waar ook de monniken verblijven. Het is de bedoeling dat gasten zich naar de dagindeling en de levenswijze van de monniken richten. Ook meewerken behoort tot de mogelijkheden. Want Labora betekent voor de monniken werken in de eigen wasserij, keuken, bakkerij, timmerwerkplaats, smederij of de vermaarde boekbinderij en steenhouwerij.

Wat Abdij Sint Benedictusberg retraite- of bezinningsgasten kan bieden is stilte, rust en een mogelijkheid tot verinnerlijking. “In de hoop dat de confrontatie met het monastieke leven hen in de gelegenheid stelt tot zichzelf te komen en het een aanleiding mag zijn tot bezinning op een echt christelijk leven”, voegt abt Adrianius Lenglet er voor toekomstige gasten aan toe. Benedictus’ leefregel fascineert velen en werkt door deelname aan het eenvoudige, arbeidzame leven van de Benedictijnen, geestelijk inspirerend en als een verkwikkend bad.
C

Ikusi gehiago external

Erlijio-eraikina

Abdij Sint Benedictusberg, Mamelis Vaals

De Abdij Sint-Benedictusberg is een benedictijner abdij in het Nederlands-Limburgse plaatsje Mamelis in de gemeente Vaals, die behoort tot de congregatie van Solesme
refugio

Auberge ' A Gen Kirk'

Vrijwel overal in het Heuvelland ziet u de toren van de Vijlense st. Martinuskerk boven alles uitsteken. Recht tegenover de kerk vindt u het gezellige Fiets-& Wandelcafeetje A gen Kirk. Klein maar fijn en zeer bijzonder. Van boven tot beneden, overal waar u kijkt staat het vol met Heilig Hart beelden, religieuze schilderijen, kruisen, bijbeltjes en kerkboeken. Toch is de ambiance niet religieus. De ontvangst is altijd hartelijk en informeel. Hier kunt u genieten van een kopje koffie, een streekbiertje of een stuk appeltaart, door Yvonne, uw gastvrouw, zelf gebakken. Daniel is het creatieve brein in de keuken. Voor zijn steeds wisselende “Wandelkaart” laat hij zich inspireren door ouderwetse streek- en regionale gerechten, maar ook door de culinaire indrukken van zijn reizen over de hele wereld. Fiets & Wandelcafe A gen Kirk is een actief centrum voor wandelliefhebbers, met veel eigen routes. Indien u nog langer wilt genieten van geneugtes die Fiets & Wandelcafe A gen Kirk u te bieden heeft kunt u er ook overnachten in een van de vier Bed and Breakfastkamers. Heeft u iets te vieren of wilt u met een (wandel)groep gezellig bij ons neer strijken kan dat natuurlijk altijd. Vaak is het dan wel makkelijk om te reserveren, u kunt hiervoor altijd contact met ons opnemen om iets af te spreken.

Kokapenaren inguruko iritzi eta galderak

    Nahi izanezkero edo ibilbide hau