Iraupena  5 ordu 57 minutu

Koordenatuak 2412

Noiz igoa 14 de noviembre de 2016

Noiz egina octubre 2016

-
-
154 m
58 m
0
25
51
101,14 km

Ikusita 385 aldiz, jaitsita 5 aldiz

Nondik gertu: Kanne, Flanders (Belgique)

Deze fietstocht voor de racefiets gaat langs de Nederlands-Franse taalgrens (zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Taalgrens_in_België ) van Kanne tot Heers/Grand-Ville en terug. De heenreis gaat grotendeels over Nederlandstalig taalgebied, en de terugreis door Franstalig taalgebied, in principe zo dicht mogelijk tegen de grens aan, maar af en toe wordt over de grens gereden of deze gepasseerd en worden de leukere weggetjes gekozen. Inmiddels heb ik in 10 etappes van het Drielandenpunt naar de Noordzee langs de taalgrens gereden. Zie in de comments de links naar alle 10 etappes.
Tocht gaat grotendeels over kleine landbouwweggetjes door de Droog-Haspengouw; hier en daar opletten voor blubber op de weg.
De tocht begint in Kanne bij de brug waar een parkeerplaats is. Je klimt gelijk via de slingerende Zusterweg uit het dal van de Jeker en blijft vervolgens over het plateau langs de rand van het Jekerdal rijden naar Zichen-Zussen-Bolder en Val-Meer. Een tijdje later passeer je de E313 met zicht richting Jekerdal en een rood-witte zendmast. Vanaf hier gaat het omlaag naar het Jekerdal bij Sluizen. In Mal passeer je de Jeker. Bij Nerem gaat het weer omhoog. Bij waypoint ‘landwegen bij Vreren’ kies je landwegen langs de taalgrens die tijdens mijn tocht wel hier en daar vol lagen met blubber (alternatief is rechtdoor). In Vreren gaat het richting N20. Precies op de taalgrens verlaat je die weer en gaat het over landbouwweggetjes naar Othée en dan door naar Herstappe, een faciliteitengemeente (straatnaamborden in Nederlands en Frans). Tijdens mijn tocht was een weg versierd met heksen en ander engs ter gelegenheid van Halloween. Na een lusje door Wallonië gaat het naar Lauw, waar je een weggetje door het Jekerdal kiest naar de taalgrens, waar de Jeker overgaat in de Geer. Over de taalgrens gaat het omhoog naar de N69 en door richting Vechmaal. Al slingerend gaat het naar een stukje kasseienweg net buiten Horpmaal en vervolgens door naar de N3. Over de Dikke Weyestraat verlaat je Vlaanderen en rijd je het Geerdal in bij Grand-Ville. Langs de suikerfabriek gaat het door het Geerdal naar Otrange. Hier ga je het dal weer uit en fiets je richting Lauw en vervolgens naar Crisnée. Via Odeur rijd je over kleine landbouwweggetjes terug naar Othée. Via Wihogne rijd je door naar Paifve. Hier rijd je langs een merkwaardige toren en een soort gevangenis voor deliquenten met een psychische aandoening. Van Paifve gaat het naar Glons in het Geerdal, waar je mooi naar afdaalt. Je maakt nog een slinger langs Sluizen en rijdt vervolgens door het Geerdal over fietspaden en kleinere weggetjes naar Eben-Emael. Hier bevindt zich nog een klein weggetje met slecht wegdek (zie waypoint) wat je eventueel kunt vermijden door over de doorgaande weg N619 te rijden. Als je her weggetje wel neemt rijd je door een landschappelijk mooie omgeving en kom je ook op de N619 voor het laatste stukje naar Kanne.
Horeca op een beperkt aantal plekken, met name Kanne en Eben-Emael.
Zubi

Brug bij Kanne

Opvallende brug bij Kanne over het Albertkanaal.
Informazio

Dal van de Geer

Hier rijd je over een fietspad door het mooie dal van de Geer, zoals de Jeker in Wallonië heet. Tot Kanne blijf je door dit dal rijden over fietspaden en kleine weggetjes.
Informazio

Fietspad door dal van Geer

Hier rijd je over een mooi fietspad door het Geerdal.
Informazio

Herstappe

Faciliteitengemeente met tweetalige straatnaambordjes. Vieren ook uitgebreid Halloween met een soort heksenoptocht.
Ibai

Jeker

Hier passeer je de Jeker.
Informazio

Jekerdal bij Lauw

Hier rijd je een stukje over twee betonstroken met gras er tussen door het mooie Jekerdal.
Informazio

Landwegen bij Vreren

Hier ga je linksaf om over landweggetjes langs de taalgrens te rijden. Deze landwegen waren hier en daar wel wat blubberig. Je kunt ze eventueel overslaan door 800 m rechtdoor te rijden.Scheelt ook 3,4 km.
Informazio

Landweggetjes op plateau

Zodra je boven op het plateau bent op de Zusterweg, blijf je de rand van het plateau volgen tot je het Jekerdal bij Sluizen weer naar beneden rijdt.
Informazio

N20-taalgrens

Hier passeert de N20 de taalgrens en ga je rechtsaf op een klein landbouwweggetje over de taalgrens.
Informazio

Otrange

Hier bevindt zich een kasteel in het Geerdal. Even verder rijd je het Geerdal weer uit met mooi uitzicht op de kerk van Otrange.
Informazio

Paifve

Bij dit waypoint bevindt zich een aparte toren. Vlakbij is ook het detentiecentrum. Van hier rijd je naar Glons in het Jekerdal.
Informazio

Slechte weg

Dit weggetje door het Geerdal heeft op sommige plekken asfalt van abominabele kwaliteit. Wel is het een mooie omgeving. Je kunt dit weggetje vermijden door iets eerder op de N619 links te gaan naar Kanne.
Zubi

Viaduct E313

Hier rijd je over de E313 en kijk je links het Geerdal in, richting Wallonië.

2 iritzi

Nahi izanez gero edo ibilbide hau