Koordenatuak 253

Noiz igoa 26 de julio de 2016

Noiz egina julio 2016

-
-
21 m
4 m
0
4,6
9,2
18,34 km

Ikusita 815 aldiz, jaitsita 17 aldiz

Nondik gertu: Hees, Gelderland (Nederland)

Start/Eind: De Stenen Bank aan de Kerkstraat Nijmegen Hees.
De Route kan ook gelopen worden
NB: Een fiets met knijpremmen is voor de route aan te bevelen. Als de hellingen te steil worden, gewoon gaan lopen. Bij hoog water wordt het eiland afgesloten.

Voor voetgangers is het nieuwe eiland Veur-Lent ideaal: met allerlei trappen vanaf diverse bruggen kun je afdalen naar het spiksplinternieuwe Nijmegen. Met de fiets is het andere koek: met gevaar voor fiets en leven kun je proberen de trappen te beklauteren en je voorwiel in de daartoe bestemde geulen te houden en mocht je invalide zijn en de beschikking hebben over een scootmobiel, dan is de Oversteek een ware uitdaging. Maar niet getreurd, we gaan toch fietsen, want als je alles wilt zien, dan ben je al gauw een kleine twintig kilometer verder.

Over de Oversteek
We starten vanaf De Stenen Bank en fietsen via de Bredestraat en de Oscar Carréstraat/Rivierstraat naar de Kanaalstraat. Want een luie aanfietsroute via “de lift” is vanaf het begin niet mogelijk gebleken. Bij de DAR gaan we de Energieweg op om met de beklimming van de brug te beginnen. De ranke brug is mooi en het eerste uitzicht boven, is prachtig. Met zijn 1,2km, 6100ton booggewicht en 285m lange overspanning is het de grootste één-bogige overspanning van Europa. En niet onbelangrijk, de brug bleef binnen budget: 148Miljoen Euro. Aangekomen boven het “eiland” beginnen we met de trappenafdaling, eerst slap en daarna steeds steiler. Een fiets met handremmen is dan wel handig. Het wordt de enige trapmanoeuvre van de tocht.

Veur-Lent
Eenmaal beneden ben je blij dat je er bent. We slaan af naar het WESTEN om naar de punt van het eiland te gaan. Je fietst onder hoogspanning door voor een prachtig uitzicht op de vertrouwde (dichte) centrale, de Waal, de Spiegelwaal en het Maas-Waalkanaal. Dat het pad doodloopt is voor een fietser niet erg. Gewoon rechtsomkeert en opnieuw genieten van het nieuwe eiland. We gaan alle grote en kleine bruggen passeren en rijden ruim drie kilometer over het eiland wat de naam “Veur-Lent” draagt. Ik vind het maar een armoedige woordspeling die past in het rijtje: I-Lent, Lentloper, E-Lent en Lentslide. Lent was zelf helemaal niet zo blij met de Waalsprong en haar totale metamorfose. Maar sinds de bijna overstromingen in 1995 wilden we wel droge voeten houden en voor 350Miljoen Euro hebben we er toch wel iets mooi bij gekregen: veiligheid, recreatie, uitzichten en een fietsroute. We gaan helemaal door tot de Bemmelsedijk, waar je een uitzichtpunt vindt. Rust even uit op de bankjes en geniet van Fort Boven Lent, het eiland, de Oude Waalbrug, de Ooijpolder en het oude Nijmegen. Fort Boven Lent is het tweelingzusje van Fort Beneden Lent, met dit verschil dat in Boven Lent het tegenwoordig een drankkasteel is geworden.

Kleine Bruggen en blije mensen
We nemen de dijk terug en krijgen de Spiegelwaal aan onze linkerhand. We komen in de Lentse-Warande. Op het eerste gezicht denk je aan een roeistadion of een openluchttheater voor een waterorgelconcert, maar als je het woord warande serieus neemt, dan verwacht je dat er over een paar jaar een groen park zal zijn waar je kunt jagen op konijnen. Het is er nu nog vrij kaal, maar iedere keer opnieuw: de uitzichten zijn magnifiek. En wat ik erg mooi vind: alle mensen die hier wandelen, fietsen, rennen, kanoën of joggen kijken blij. Werkelijk iedereen geniet van zijn nieuwe Nijmegen.
Fiets zoveel mogelijk onderlangs en zoek de oprit van de brug die de Oosterhoutsedijken met elkaar verbindt. Neem vooral de poortjes onderdoor en rust uit op de keiharde stalen bankjes met sublieme uitzichten op (Spiegel)Waal, stad en land. We fietsen nu weer over Veur-Lent onder de spoorbrug naar de Zaligebrug, die over de Spiegelwaal slingert.

The Crossing
We slaan linksaf de Oosterhoutsedijk op en fietsen naar de Oversteek of beter naar het monument “De Crossing” (De Oversteek!), want denk erom Nijmegen lag midden in de gevechtslinies tijden WOII. Het was precies hier op 20 september 1944, dat de geallieerden in bootjes probeerden de Waal over te steken om de Waalbrug en de spoorbrug te veroveren om zo de weg vrij te maken voor de doortocht naar Arnhem.
48 lampenparen die de brug verlichten en een plaquette herinneren aan 48 Amerikaanse helden die hier omkwamen.

Fort Beneden Lent
We willen graag zonder trapklauteren naar de snelbinder. Daarom keren we bij de Oversteek om naar de Zaligestaat. We fietsen nu langs Fort Beneden Lent, wat ook wel Nieuw Knodsenburg wordt genoemd. Het was een van de vestingwerken van Nijmegen, die later ook voor de verdediging van de spoorbrug werd gebruikt. Er staat een huis en de mensen die het destijds in de jaren 70 hebben gekraakt wonen op een van de mooiste plekken van Nijmegen (gewoon even naar binnen rijden tot de houten brug). We fietsen nu tegen Het Groentje aan, dat we aan de linkerhand passeren. We draaien linksaf naar het spiksplinternieuwe station Nijmegen-Lent en voordat we de Snelbinder rechts opdraaien kunnen nog even onze blik laten rusten op het nieuwe Vd Valk Hotel.

Laatste Blik
Rijdend over de Snelbinder heb je een majestueuze laatste blik op de Spiegelwaal, Veur-Lent, de Waal en de Oude Stad. Het is een waardig afscheid van het nieuwe Nijmegen. Onder het oude spoorpoortje doorfietsend kom je via het politiebureau uit bij de ingang van een van de lelijkste tunnels van Nederland. We moeten erin om via bakkerij De Bie, de Oude Heselaan, het Wijkcentrum, de Patrijsstraat, de Prinsenlaan, de Voorstadselaan en de Schependomlaan weer in Hees te geraken.

Ikusi gehiago external

Zubi

001 Zicht op de Nieuwe Brug

Mooi is ie he
Zubi

002 De afdaling met uitzichten

Heel imposant die bouwwerken
Edificio de interés

003 Einde van het Ossewaardpad

panoramica

004 Skyline met spoorbrug

Zubi

005 Onder de Spoorbrug

Zubi

006 Trap naar de Snelbinder

En Kermis op Veur Lent (Lees vierdaagse)
Zubi

007 Onder de Brug aan de Oosterhoutsedijk

panoramica

008 Zicht op de Oude Brug en de Ooij

Waypoint

009 Een Like op de Oude Dijk met Bunker

panoramica

010 Het uiterste puntje en zicht op fort Boven Lent (Wijnfort)

Zubi

011 Onder de Oude Brug met nieuwe oprit

Aintzira

012 De Lentse Warande

Zubi

013 De Brug van de Oosterhoutsedijk

Zubi

014 Zalige Brug

Waypoint

015 The Crossing

Het monument wat de Oversteek markeert van de bootjes op 20 september 1944
Gaztelua

016 Fort Beneden Lent

Zubi

017 Het groentje en het nieuwe Hotel Van de Valk

Parada de tren

018 NS Station Lent en Vd Valk Hotel met oprit Snelbinder

panoramica

019 Prachtige uitzichten vanaf de Snelbinder op Nijmegen

Zubi

020 Snelbinder

Gaztelua

021 Door de poort

Edificio de interés

022 Het Politiebureau

Kokapenaren inguruko iritzi eta galderak

    Nahi izanez gero edo ibilbide hau