Iraupena  6 ordu 46 minutu

Koordenatuak 2680

Noiz igoa 26 de mayo de 2018

Noiz egina abril 2018

-
-
54 m
25 m
0
34
67
134,48 km

Ikusita 388 aldiz, jaitsita 5 aldiz

Nondik gertu: Altweert, Limburg (Nederland)

Deze fietstocht voert langs de Nederlands-Belgische grens tussen Weert en Postel. Hoogtepunten zijn de stukjes historie met de Doodendraad, de Groote Heide en de Achelse Kluis, natuurpark Plateaux Hageven, de Sahara, Bleekerheide en andere bossen en heide in de Kempen, en de jaagpaden langs de kanalen. De heenreis gaat grotendeels door Nederland, en de terugreis door België, in principe zo dicht mogelijk tegen de grens aan, maar af en toe wordt de grens gepasseerd en worden de leukere weggetjes gekozen. Deze fietstocht is geschikt voor de racefiets (verharde wegen en fietspaden). Wel zijn er twee halfverharde stukjes fietspad (zie waypoints), waarvan één iets lastiger begaanbaar met dunne banden. Deze fietstocht sluit bij het Zuid-Willemskanaal aan op een andere tocht langs de grens tussen Maaseik en Lozen (https://nl.wikiloc.com/routes-fietsen/maaseik-lozen-v-v-langs-de-grens-107-km-25085522).
De tocht begint op de parkeerplaats bij recreatiegebied de IJzeren Man in Weert. Je fietst langs de Zuid-Willemsvaart naar Budel-Dorplein en dan door naar Budel-Schoot. Vlakbij Budel fiets je een over een fietspad door het bos dat dicht bij de grens komt en waar je de eerste gedenkplaats van de Doodendraad tegenkomt (de draad onder dodelijke spanning die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België langs de hele Nederlandse grens is opgetrokken). Je fietst door naar de Groote Heide. Over een halfverhard maar goed begaanbaar fietspad rijd je een stukje over de grens om kort daarna bij de Achelse Kluis (een Benedictijner abdij op de grens) aan te komen. Ook hier wordt de Doodendraad weer herdacht. Van de Kluis fiets je naar Schaft om nabij Borkel de Dommel te kruisen. Een stukje verder heb je 800 m zeer smal halfverhard fietspad langs een zandweg. Door de zanderige plekken moet je hier wat tempo matigen. Zie waypoint voor een eventueel alternatief. Je komt van het fietspad op de N69 welke je eindje volgt op het naastliggende fietspad. Je neemt de afslag richting Bergeijk en korte tijd verder het fietspad door bos naar de plek waar de beek Keersop de grens met België vormt. Het gaat verder naar de grensovergang op de Lommelsedijk. Je rijdt een stukje door België, langs het kanaal Bocholt-Herentals, om snel weer in Nederland terug te keren. Door bos en landbouwgebied fiets je naar Weebosch en korte tijd verder kom je bij de grensovergang tussen Eersel en Postel, met handige horeca gelegenheid. Je neemt het fietspad langs de grens met een derde Doodendraad monument en kruist de grens naar Postel. Vanaf Postel kies je weer een weg/fietspad langs de grens richting het kanaal Bocholt-Herentals. Hier fiets je een stukje langs, aan beide zijden, om vervolgens een uitstapje te maken door bos en zandverstuiving gebied de Sahara. Na het uitstapje rijd je nog een stukje langs het kanaal en fiets je weer richting de grensovergang N69-N74. Korte tijd later fiets je door een mooi natuurgebied (Plateaux-Hageven) en kruis je de Dommel weer. Je fietst nog een stukje over het fietspad over de oude spoorbaan van Spoorlijn 18 en korte tijd later ben je terug bij de Achelse Kluis. Je fietst naar Hamont-Achel en door naar Lozen waar je het jaagpad langs de Zuid-Willemsvaart kiest. Bij de IJzeren Man fiets je rond het natuurgebied over het fietspad en keer je terug bij het beginpunt.
Horeca onder meer bij de Achelse Kluis, de grensovergang Eersel-Postel, Postel, nabij de grensovergang van de N69-N74, in Hamont-Achel en bij de IJzeren Man vlak bij het einde.
Informazio

Achelse Kluis met Doodendraad

Even een kijkje nemen bij de Benedictijner abdij en een reconstructie van de Doodendraad
Zubi

Brug Dommel

Brug over de Dommel
Zubi

Dommel

Brug over de Dommel
Informazio

Doodendraad 1

Reconstructie van de Doodendraad. In de Eerste Wereldoorlog legden de Duitsers een draad onder dodelijke spanning aan om te voorkomen dat spionnen of Belgische verzetsstrijders de grens konden passeren. Je komt hier zowel op de heen- als terugweg langs. Op de heenweg fiets je een stuk over een fietspad door bos en heide en kom je even verderop nog een stuk gereconstrueerde draad tegen.
Informazio

Doodendraad 3

Reconstructie van de Doodendraad. In de Eerste Wereldoorlog legden de Duitsers een draad onder dodelijke spanning aan om te voorkomen dat spionnen of Belgische verzetsstrijders de grens konden passeren.
Informazio

Douanepaal

Replica van een douanepaal bij Hamont
Informazio

Fietspad de IJzeren Man

Fietspad langs de rand van het IJzeren Man gebied
Informazio

Fietspad grensovergang Blekerheide- Venakkerbosch

Dit fietspad loopt van het kanaal door de Blekerheide naar de grens en dan door het Venakkerbosch
Informazio

Fietspad Maaijerheide

Fietspad door bosgebied en daarna parallel aan de grens
Informazio

Fietspad Natuurpark Plateaux Hageven

Fietspad door mooi natuurgebied met o.a. de Dommel
Informazio

Fietspad Sahara

Fietspad door de Sahara, een bosgebied met zandverstuivingen en meren
Informazio

Fietspad Spoorlijn 18

Je rijdt een stukje over het tracé van spoorlijn 18, vroeger een spoorweg van Winterslag tot Eindhoven, nu grotendeels een fietspad. Tussen het einde van het stukje en Valkenswaard ontbreekt het fietspad.
Informazio

Grens Keersop

De beek Keersop kruist hier de grens.
Informazio

Grens Lommelseweg

Een fietspad volgt hier een stukje de rechte grens
Informazio

Grensovergang Eersel-Postel

Bij deze grensovergang tussen Brabant en de Belgische provincie Antwerpen, midden in het bos, vind je een horeca gelegenheid. Er komen hier ook wilde zwijnen voor gezien de verkeersborden her en der.
Informazio

Grensovergang Lommelsedijk

Grensovergang
Informazio

Halfverhard fietspad

Een stukje (~1 km) halfverhard fietspad over de grens in het Groote Heide gebied. Goed te doen voor de racefiets. Mooi gebied.
Informazio

Halfverhard smal fietspad

Hier heb je een stuk (850 m) een zeer smal fietspad langs de zandweg. Het fietspad is halfverhard met hier en daar een zanderig stuk, en mogelijk in de zomer deel overgroeid. Niet ideaal voor de racefiets, maar wel te doen. Als je hier geen zin in hebt, dan sla je kort na het waypoint Dommel rechtsaf richting Borkel en rijd je dan naar de N69, richting Bergeijk, langs de Dorpstraat, en volg je dan de N69, over het fietspad.
Informazio

Hamont-Achel

Centrum van Hamont Achel
Informazio

Jaagpad Kanaal Bocholt-Herentals 1

Jaagpad langs het kanaal Bocholt-Herentals. Ze waren hier (voorjaar 2018) bezig met de kade en het fietspad kan mogelijk afgezet zijn buiten het weekend.
Informazio

Jaagpad Kanaal Bocholt-Herentals 2

Jaagpad langs het kanaal Bocholt-Herentals. Ze waren hier (voorjaar 2018) bezig met de kade en het fietspad kan mogelijk afgezet zijn buiten het weekend. Je volgt het jaagpad tot de brug en keert dan aan de andere kant van het kanaal weer terug.
Informazio

Jaagpad Zuid-Willemsvaart

Je volgt hier het jaagpad langs de Zuid-Willemsvaart. Eerst een weg, dan bij de grens gaat dit over in een fietspad.

Kokapenaren inguruko iritzi eta galderak

    Nahi izanez gero edo ibilbide hau