Koordenatuak 988

Noiz igoa 10 de septiembre de 2015

Noiz egina septiembre 2015

-
-
21 m
-10 m
0
5,9
12
23,44 km

Ikusita 1194 aldiz, jaitsita 8 aldiz

Nondik gertu: Dordrecht, Zuid-Holland (Nederland)

Begin: NS station Dordrecht Eind: Busstation Heinenoord

Langs Maas en Waal
In eerste instantie zou je denken dat deze route om en nabij Nijmegen voert, maar er is meer Waal en Maas in deze wereld. Om en nabij Zwijndrecht om precies te zijn. De afgedamde Waal die hier loopt is een oude rivierarm van de Waal bij Nijmegen. Maar in deltagebieden veranderen al die lopen nogal en zeker die van de Waal dus.
We beginnen overigens in Dordrecht, als was het allen maar om door die prachtige oude Hollandse stad te dwalen en te kunnen overvaren over de Maas naar Zwijndrecht. Daar begon het lijntje naar Barendrecht.
We lopen door Zwijndrecht naar Hendrik Ido Ambacht. Het is de plaats met die ooit de langste naam had nl.: Hendrik-Ido-Oostendam-Schildmanskinderen-Groot-en-Klein-Sandelingen-Ambacht. Die namen stonden voor de financiers van de omdijking in 1331. We lopen door stedelijk gebied van huizen en parken, waarbij Sandelinge het groenst is. We komen hier ook aan de Waal en dat is een rivier die breder is dan ik dacht. Het RTM spoor liep hier aan de noordkant van de Waal.
We passeren hier ook de Betuwelijn, die bij Papendrecht al ondergronds is gegaan en die bij Kijfhoek weer boven komt. Na Rijsoord passeren we daar de ontelbare spoorlijnen.
De Waal loopt bij Heerjansdam in de Maas en de Maasoever is hier een recreatieoever met de Maas Oever Spoorlijn.
We lopen hier niet alleen langs het verdwenen Barendrechtse veer, maar ook langs de verdwenen Barendrechtse spoorbrug die de verbinding legde naar de Hoekse waard. Mooie monumenten herinneren er nog aan, terwijl de brugwachter erg mooi woonde in die witte witte dienstwoning.
De Heinenoordtunnel waar we naar lopen is de moderne verbinding geworden. In 1969 werden er twee buizen geopend. Dat bleek al spoedig te krap, zodat 30 jaar later in 1999 de buizen voor het langzame verkeer werden geboord. Het is echt futuristisch lopen wanneer je door deze tunnel gaat met roltrappen en witte buis.
Inmiddels volgen we het tracé van de spoorlijn die naar de Blaakse Dam loopt. Hier was het knooppunt voor alle andere lijnen in de Hoekse Waard. Het aardige is, dat het huidige busstation (Heinenoord) dat nog steeds is.

Ikusi gehiago external

Informazio

001 Stadhuis Achterkant Dordrecht Gebroeders De Wit

amarre

002 Nieuwe en Wolwevershaven Dordt

Zubi

003 Lange ijzeren brug en de Grote kerk

Erlijio-eraikina

004 Grote Kerk en Catharijnepoort Dordt

Ibai

005 Gezicht op Dordt op de Oude Maas

Ibai

006 Maaspad in Zwijndrecht

panoramica

007 Gezicht op Dordt van Jongkind

Intersection

008 Jacobuslaan / Vrouwgelenweg

árbol

009 Jacob Kevecqpad in Hendrik Ido Ambacht

Hegaztien behaketa spot

010 Park Sandelingen

Ibai

011 Waal(tje)

Erlijio-eraikina

012 Kerk Rijsoord aan de Waal

Waypoint

013 Molen de Kerseboom Rijsoord

Parkea

014 Mini Maasoeverspoorlijn

Parkea

015 Het Station van de minilijn

Ibai

016 Oude Maas

Waypoint

017 Oude Trambrug, monumenten

Hegaztien behaketa spot

018 Vredepolder Barendrecht

Meategia

019 Heinenoordtunnel

1 iruzkina

  • argazkia dcve

    dcve 28-sep-2015

    Oude RTM lijn tussen Zwijndrecht en Heinenoord (Blaakse Dijk) https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/251-rtm-dordrecht-zwijndrecht-heinenoord-10751926/photo-6617947

Nahi izanez gero edo ibilbide hau