Koordenatuak 795

Noiz igoa 17 de febrero de 2017

Noiz egina febrero 2017

-
-
15 m
-13 m
0
4,7
9,5
19,0 km

Bisitak 439, kokapena 2

Nondik gertu Katwoude, Noord-Holland (Nederland)

Begin: Bushalte: Lagedijk (Katwoude) Eind: NS station Purmerend

De Klompen en Kaas route
Het was dit gedeelte van de Waterlandse Tramroute waar de koeien liepen en dus de kaas werd gemaakt. We passeren aan het begin van de tocht de Irene Hoeve en de Simone Hoeve. Je snapt niet dat toeristen er in trappen, zo lelijk en zo on-hollands.
Noodgedwongen lopen we langs de provinciale weg langs de Trekvaart in het dorp Katwoude. Het was destijds de gemeente met het kleinste aantal inwoners (293) en het had dus zijn eigen gemeenteraad met een gedeelde burgemeester (die van Monnickendam).
Via de Afdichting lopen we naar Volendam. Het “Brugge” van Nederland. Alle huisjes zijn hier aangepast: Houten voorgevel met vierkantje ruitjes. Leuk voor de toeristen. Het stadje is oud en is ontstaan toen Edam een kortere verbinding met de Zuiderzee wilde (1357). Met jachthavens, kaas, toeristen en bandjes heeft Volendam zijn naam verworven.
Voor wat betreft de muziek spreekt men ook wel van de Palingsound. We hebben: The Cats, BZN, Jan Smits en Annie Schilder.
Zeker zo mooi is het aanliggende Edam. Toen de Ee of IJe werd afgedamd moest er goederen worden overgeslagen en Edam werd geboren en rijk. Op de Dam vind je een bijna onneembare “brug” en het Damplein met het Oude Raadhuis. Even verderop de speeltoren, waaraan een heel klein kerkje kleeft. De OLV was vroeger veel groter, nu is het de toren die het geluid bepaalt met zijn 39 klokken en een speeltrommel. Leuk, dat zowel Edam als Monnickendam zijn speeltoren heeft behouden.
Via de Purmerringvaart lopen we op gepaste afstand van het oude tramspoor richting Purmerend en passeren we Kwadijk. Dat is ook al weer zo’n oeroud dorp, wat door de eeuwen heen vanwege natuurrampen en dijkverleggingen van de Purmer is verplaatst. De tram uit Monnickendam en Edam had hier zijn eindstation, want het sloot hier aan op het grote spoor. Het stationsgebouw van Kadijk is nog volledig intact als kantoor.
De laatste kilometers lopen we langs Purmervaart en de Where naar Purmerend. Aanvankelijk is het pad groen met hier en daar een park, maar aan het eind liggen hier zoveel woonboten, dat het zicht naar het water volledig wordt belemmerd.
Purmerend is een grote forenzen gemeente (80.000 inwoners). Van het oude centrum is weinig overgebleven.

Ikusi gehiago external

Zubi

001 Trekvaart bij de Lagedijk met Irene-Hoeve

Ibai

002 Huis aan de Trekvaart

Je kunt er alleen per bootje komen!
Ibai

003 Monument aan de Molenkade

Parkea

004 Cheese and Clogs

Informazio

005 Katwoude Airport

Edificio de interés

006 Heitje van Katham met Molen

Informazio

007 Zuideinde Volendam

Sommige huizen staan hier wat lager sinds de dijk is verhoogd
amarre

008 Haven van Volendam

Zubi

009 Stationsstraat met ophaalbrug

Hegaztien behaketa spot

010 Tussen Edam en Volendam

Zubi

011 Spuistraat in Edam

Museoa

012 Dam en Damplein met oud-raadhuis van Edam

Edificio de interés

013 Speeltoren Edam

Zubi

014 Het Zij in Edam

Ibai

015 Zeevangsdijkje Purmerringvaart

Informazio

016 Stationsweg Kwadijjk

Informazio

017 Bij het oude station Kwadijk

Edificio de interés

018 Het Oude Station Kwadijk

Parkea

019 Heemtuin Dwarsgouw Purmerend

Kokapenaren inguruko iritzi eta galderak

    Nahi izanezkero edo ibilbide hau