Koordenatuak 932

Noiz igoa 27 de junio de 2018

Noiz egina junio 2018

-
-
26 m
-6 m
0
5,8
12
23,19 km

Bisitak 145, kokapena 0

Nondik gertu Balkbrug, Overijssel (Nederland)

Begin: Centrum Balkbrug (Bushalte) Eind: treinstation Hardenberg
NB: In Juni 2018 is er omleiding nodig: Bij punt 14_15 via de Larixweg, N34 (voorzichtig oversteken!!) naar Oldemeijerweg (punt 15).

Langs vaarten en de tuinen van Mien

Langs de vaarten liepen trams. Niet alleen voor de passagiers, maar ook voor de afvoer van veen.
De afwisselende wandeling voert ons langs de vaarten en door veel langgerekt bos.
We beginnen in Balkbrug, niet moeders mooiste, die haar naam dankt aan een balk die voor de kanaalbrug was gemonteerd om te voorkomen dat te grote schepen het kanaal opvoeren.
We passeren de prachtige Star molen en komen aan in De Kolonie. Een opvoedingsgebied opgericht door De Maatschappij van Weldadigheid rond 1800 voor jaja, bedelaars. Het is nu een terrein met hier en daar een boerderij.
We lopen naar de Dedemsvaart, die soms is gedempt en soms niet. In Dedemsvaart zelf is ie er nog en dat is met die bruggetjes best een leuk gezicht. De baron van Dedem liet het kanaal graven en de plaats kwam vanzelf. Allemaal om het veen af te voeren.
We lopen langs de tuinen van Mien Ruys. Een beroemde landschapsarchitecte uit de vorige eeuw. Met de ontmanteling van de vele spoorlijnen introduceerde zij het gebruik van spoorbielzen. De tuinen kun je bezoeken en natuurlijk plantjes kopen. Aan de Dedemsvaart liggen diverse koloniale panden ook met mooie tuinen, die vast door Mien zijn aangelegd. Zij werkte samen met Gerrit Rietveld, die de huizen verzorgde, zeg maar.
Het spoor naar Hardenberg loopt over de N343, dat is dus geen optie. Maar er loopt wel een enorme strook bos over acht km naar het zuid-oosten en dat is een prachtig alternatief om naar Heemse te lopen. Heemse was het eindpunt van de tram. Men had geen geld om een brug over de Vecht te bouwen, dus je moest verder naar Hardenberg lopen, maar de verbinding was er.
Nu steken we de vechtbrug over naar Hardenberg en lopen zo de Voorstraat in. Hardenberg is oeroud, want het lag strategisch aan de binnenstromende Vecht. Er waren kastelen en vestingmuren, waar dus niets van over is. Nu rest een gemoedelijk stadje, met een station waar je ieder halfuur “snel” naar Zwolle/Emmen kunt.

Ikusi gehiago external

Parada de autobús

001 Balkbrug Centrum

Aintzira

002 Balkbrug De Omloop

Even naar binnen lopen
Edificio de interés

003 De Star

Intersection

004 De Kolonie N48

Ibai

005 Langewijk

Ibai

006 Ommerkanaal

Ibai

007 Dedemsvaart Hoofdvaart

Parada de autobús

008 Busstation Dedemsvaart

Erlijio-eraikina

009 Dedumkerk

Parkea

010 Moerheimstraat: De Tuinen

Edificio de interés

011 Moerheimstraat

Informazio

012 Sluis 6

Erlijio-eraikina

013 Rheezerend

Ibai

014 Boswijk pad

Intersection

014 15 SPLIT, als N34 dicht zit (juni 2018)

In de knik Veenpad_Willemsdijk pad noord-oost nr Larixweg nemen, daar rechts af langs camping. Drukke weg N34 oversteken en naar punt 15: Oldemeijerweg de route weer oppikken.
Intersection

015 Oldemeijerwg

Ibai

016 Molengoot

Edificio de interés

017 Oelemolle Hardenberg

Anoa

018 Centrum Hardenberg

Parada de tren

019 Station Hardenberg

Kokapenaren inguruko iritzi eta galderak

    Nahi izanezkero edo ibilbide hau