Denbora  4 ordu 14 minutu

Koordenatuak 430

Noiz igoa 24 de octubre de 2018

Noiz egina septiembre 2018

-
-
42 m
8 m
0
4,2
8,5
16,95 km

Bisitak 271, kokapena 10

Nondik gertu Sint-Job, Flanders (Belgique)

De Aalsterse wandelclub 'De Kadees' (geen familie van die in Bornem) organiseerde op 9 september 2018 hun 4de Ajuintocht. Door de grote wegenwerken op de R41 was het wel even zoeken om de startplaats, School De Horizon in de Molendreef, te kunnen bereiken!

We begonnen de wandeling langszij het Algemeen Ziekenhuis en eenmaal onder de R41 door, bereikten we een heel landelijk gebied, richting Erpe-Mere. Zo ver trokken we echter niet: even voor het kerkhof van Erpe staken we de E40 over en wandelden tussen de velden en het struikgewas langs spoorweg L50a Brussel-Oostende naar Nieuwerkerken.

In deze deelgemeente van Aalst was in de Schoolstraat een rustpost ingericht. Daarna bracht een volgende reeks landelijke wegen ons naar de Doornveldstraat en de Hoezestraat, die over de E40 gaat richting Erembodegem. Even wat verkeersdrukte verwerken aan de kruising van N9 en N45, maar niet voor lang langs wat drukkere straten, want achter de Delhaize stapten we het Osbroek in.

Het Osbroek - de groene long van Aalst - was oorspronkelijk een polder van de Dender waarin moerasbossen ontstonden. Zo kort bij de stad is het tegenwoordig natuurlijk niet meer zo wild en zijn er over het algemeen goed begaanbare paden. Achter het Osbroek wandelen we naar het graffiti geteisterde station van Erembodegem onder spoorlijn L50 Brussel-Gent door naar het centrum van deze grootste deelgemeente van de stad Aalst.

Achter de Sint-Pieterskerk houden we onze tweede rustpauze. Daarna langs de Termurenlaan, weer onder de spoorlijn door naar de Kapel van Termuren aan de Kapellekesbaan, bekend door het boek van Louis-Paul Boon. In de Rooms-Hofstraat trekken we weer het Osbroek in, dat we nu in noordelijke richting doorkruisen langs de wit-rood gemarkeerde GR5a.

In het noordelijke deel van het Osbroek ligt het Stadspark en verschillende sportterreinen. Daar slaan we linksaf de Frans Blanckaertdreef in, steken de Parklaan over en gaan wat verderop linksaf door de Kerkhoflaan, die ons uiteraard naar het grote en bezoekwaardige stadskerkhof brengt.

Rechtsom het kerkhof is het weer landelijkheid troef naar de Kwalestraat waar we aan kasteel Regelsbrugge rechtsaf door de Technologiecampus van de KU Leuven terugkeren naar de startplaats. Een geslaagde wandeltocht met verrassend veel meer natuur dan we zo dicht bij het anders wat grauwe stadscentrum verwacht hadden.
panoramica

Achter het ziekenhuis

panoramica

tunneltje onde de R41

panoramica

achter de Merestraat

panoramica

Maaiveld

panoramica

Achtermaal

panoramica

Kapelletje

panoramica

langs de Merestraat

panoramica

over de E40

panoramica

pad langs spoorlijn L50a

panoramica

pad langs spoor L50a

panoramica

steegje

panoramica

veldweg

panoramica

Doornveldstraat

panoramica

oprit E40

panoramica

ingang Docusberg Osbroek

panoramica

3de poortweg Oosbroek

panoramica

pad naar A Vandemaelesdtraat

panoramica

pad naar Keppestraat

panoramica

Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk Erembodegem

Deze moderne kerk uit 1952 vervangt de in WOII vernielde laatgotische parochiekerk.
panoramica

spoortunnel Termurenlaan

panoramica

Kapellekesbaan

De kapel Onze-Lieve-Vrouw Termuren uit 1762. Al in de 17de eeuw was dit een bedevaartplaats. De Mariaverering leeft nog steeds voort, jaarlijks zijn er de Kapellekensdagen in augustus. De kapel van Ter Muren is vooral bekend door de roman 'De Kapellekensbaan' van Louis Paul Boon. Zie https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/341
panoramica

Osbroek

panoramica

Osbroek

Het natuurgebied Het Osbroek tussen Aalst en Erembodegem. Het noordelijk deel werd stadspark en sportterreinen. Het is de groene long van Aalst.
panoramica

oorlogsgraven

panoramica

pad langs weide

panoramica

kasteel Regelsbrugge

De heerlijkheid van Regelsbrugge gaat terug tot de 14de eeuw. Het huidige kasteel in neotraditionele stijl is uit 1935 en heeft zijn twee oudere hoektorens behouden. De naam Regelsbrugge verwijst naar een kleine brug uit het jaar 1395.
panoramica

KU Leuven Technologiecampus

panoramica

aan de Hoezebeek

Waypoint

GR5a

Waypoint

GR5a.

parquing

Horizon

Anoa

Rust Erembodegem

Picnic-a

Rust Nieuwerkerkenpost1

Kokapenaren inguruko iritzi eta galderak

    Nahi izanezkero edo ibilbide hau