Iraupena  4 ordu 2 minutu

Koordenatuak 1345

Noiz igoa 30 de junio de 2017

Noiz egina junio 2017

-
-
580 m
272 m
0
1,8
3,5
7,06 km

Ikusita 918 aldiz, jaitsita 34 aldiz

Nondik gertu: Ogaragoitia, País Vasco (España)

Temps total 2h 19’
Temps en moviment 1h 44’

Ens movem per la pista asfaltada que va del barri d’Olabarri al barri de Indusi. Si venim d’Olabarri seguim per la pista fins que arribarem a un grup de cases on a la dreta hi ha un espai com indicat com aparcament per visitar les coves. (43º 7’ 7.4” N, 2º 43’ 51.3” W).
Trobem un panell informatiu de la xarxa de senders amb informació dels diferent que hi podem trobar, (es veu en la foto del waypoint Inici).
El que seguirem és el PR-BI 41, indicat amb marques blanques i grogues, molt escasses en tot el recorregut.
Creuem el pont damunt el riu Indusi i prenem la pista asfaltada que després de passar una tanca en deixarà dalt d’un coll en la casa Gibaltar.
Prenem la baixada del camí de la dreta que en portarà a un petit rierol que va desapareixent a trams, cal recordar que estem en una zona càrstica i molts cursos fluvials s’esmunyen per entre mig de les roques i tornen a sortir més avall.
Anem pujant per una pista rocosa, al fons veiem una depressió en la paret de la muntanya que és on hi ha la cova o túnel de Baltzola. Pocs metres més amunt ens apareix l’Arc de Jentilzubi que segons la tradició fou construït pel Gentils, essers de la mitologia Basca.
Jentilzubi és un gran arc rocós resta de una antiga galeria d’una cova esfondrada i desgastada per l’erosió. En el costat dret de l’arc hi ha un petit corriol tapat per les falgueres que ens deixa pujar fins dues finestres rocoses. Continuem pel camí fins que fa un gir tancat a la dreta.
En aquest punt seguim rectes per un petit corriol que puja fins la cova de Baltzola, és un tram molt utilitzat i fa que les roques que trobem estan molt gastades i patinen i molt si estan molles. Al final arribem a la cova on podem observar per la volta de l’entrada forces mosquetons que fan servir els escalador que freqüenten la zona. Per creuar el túnel anem a la dreta, compte amb el terra llisca molt degut al desgast de la pedra i si portem la sola molla es força complica passar-hi. Un cop passada la part lliscant ja és necessari l’ús del frontal, es segueix i la sortida està formada per dues finestres, una mica més avall es troba el túnel d’Abaro d’uns 70m, dins hi podem trobar a vegades un petit rierol, a la sortida anirem al camí que segueix el PR .
En el cas de no passar per les coves, passada la corba a la dreta trobem uns indicador, un d’ells Axlor, un forat en la roca que és un jaciment prehistòric el més antic de Bizkaia.
Tant si passem pels túnels o pel camí continuem i passarem per un pont i una tanca, seguim i arribarem al barri de Baltzola, el creuem i arribarem a una pista seguim a la dreta i tenim l’Ermita de San Lorenzo
Uns metres més avall agafem el camí de la dreta, passarem per una casa i més avall deixem un camí que va a una casa a l’esquerra, en el següent agafem el camí que baixa.
Seguim pel camí una bona estona fins que al final de la pujada el camí gira a la dreta i continuem per una pista on estan fent tasques forestals.
Aquest camí a mida que ens anem acostant al Garaio es fa cada cop més estret fins convertir-se en un corriol i cada cop es va desdibuixant més quedant tot sovint tapat per les falgueres, anem pujant buscant el camí fins que arribarem al rocós cim.
La panoràmica des del cim és molt bonica, per un costat tenim Gorbeia i per l’altre el barri de Baltzola i els pics d’Urkiola.
La baixada la fem amb molt de compte per la zona rocosa buscant sempre les marques del PR, per sort deu de ser l’únic lloc on hi ha més. Primer baixem seguint el cordal tenint Baltzola a la dreta, quan arribem a la zona amb vegetació les roques deixen pas a un corriol que no és fàcil de seguir, però sabem que hem de baixar fins el bosc de pins de sota, allà trobarem un corriol i un camí que en poc temps en deixarà en front de la sortida de les coves, continuem a l’esquerra.
Quan arribem a la senyal de Axlor diuen que es pot baixar i passar per sobre de l’Arc de Jentilzubi. Seguim desfent camí fins l’aparcament.Nos movemos por la pista asfaltada que va del barrio de Olabarri al barrio de Indusi. Si venimos de Olabarri seguimos por la pista hasta que llegaremos a un grupo de casas donde a la derecha hay un espacio indicado como aparcamiento para visitar las cuevas. (43º 7 '7.4 "N, 2º 43' 51.3" W).

Encontramos un panel informativo de la red de senderos con información de los que podemos encontrar, (se ve en la foto del waypoint Inicio).
El que seguiremos es el PR-BI 41, indicado con marcas blancas y amarillas, muy escasas en todo el recorrido.

Cruzamos el puente sobre el río Indusi y tomamos la pista asfaltada que después de pasar una valla en dejará arriba de un cuello en la casa Gibalto.

Tomamos la bajada del camino de la derecha que llevará a un pequeño arroyo que va desapareciendo a tramos, hay que recordar que estamos en una zona kárstica y muchos cursos fluviales se deslizan por entre medio de las rocas y vuelven a salir más abajo.

Vamos subiendo por una pista rocosa, al fondo vemos una depresión en la pared de la montaña que es donde está la cueva o túnel de Baltzola. Pocos metros más arriba nos aparece el Arco de Jentilzubi que según la tradición fue construido por los Gentiles, seres de la mitología Vasca.

Jentilzubi es un gran arco rocoso resto de una antigua galería de una cueva derrumbada y desgastada por la erosión. En el lado derecho del arco hay un pequeño sendero tapado por los helechos que nos deja subir hasta dos ventanas rocosas. Continuamos por el camino hasta que hace un giro cerrado a la derecha.

En este punto seguimos rectos por un pequeño sendero que sube hasta la cueva de Baltzola, es un tramo muy utilizado y hace que las rocas que encontramos están muy gastadas y patinan mucho si están mojadas. Al final llegamos a la cueva donde podemos observar por el arco de la entrada mosquetones que usan los escaladores que frecuentan la zona. Para cruzar el túnel vamos a la derecha, cuidado con el suelo ya que patina mucho debido al desgaste de la piedra y si llevamos la suela mojada se complica pasar. Una vez pasada la parte deslizante ya es necesario el uso del frontal, se sigue y la salida está formada por dos ventanas.
Algo más abajo se encuentra el túnel de Abar de unos 70m, dentro podemos encontrar un pequeño arroyo, a la salida buscamos la pista que sigue el PR.
En el caso de no pasar por las cuevas, pasada la curva a la derecha encontramos unos indicadores, uno de ellos Axlor, un agujero en la roca que es el yacimiento prehistórico más antiguo de Bizkaia.

Tanto si pasamos por los túneles o por el camino continuamos, pasaremos por un puente y una valla, seguimos y llegaremos al barrio de Baltzola, lo cruzamos y llegaremos a una pista, seguimos a la derecha y tenemos la Ermita de San Lorenzo.

Pasados unos metros tomamos el camino de la derecha, pasaremos por una casa y más abajo dejamos un camino que va a otra casa a la izquierda, en el siguiente tomamos el camino que baja.

Seguimos por el camino un buen rato hasta que al final de la subida el camino gira a la derecha y continuamos por una pista donde están haciendo tareas forestales.
Este camino a medida que nos acercamos al Garaio se hace cada vez más estrecho hasta convertirse en un sendero, cada vez se va desdibujando más quedando a menudo tapado por los helechos, vamos subiendo buscando el camino hasta que llegaremos a la rocosa cima.

La panorámica desde la cima es muy bonita, por un lado tenemos Gorbeia y por el otro el barrio de Baltzola y los picos de Urkiola.

La bajada la hacemos con mucho cuidado por la zona rocosa buscando siempre las marcas del PR, por suerte debe de ser el único lugar donde hay más. Primero bajamos siguiendo el cordal teniendo Baltzola a la derecha, cuando llegamos a la zona con vegetación las rocas dejan paso a un sendero que no es fácil de seguir, pero sabemos que tenemos que bajar hasta el bosque de pinos de abajo, allí encontraremos un sendero y un camino que en poco tiempo nos dejará en frente de la salida de las cuevas, continuamos a la izquierda.
Cuando llegamos a la señal de Axlor dicen que se puede bajar y pasar por encima del Arco de Jentilzubi. Seguimos deshaciendo el camino hasta el aparcamiento.
Bidegunea

A dalt dreta i dreta

Bidegunea

Arc de Jentilzubi

Bidegunea

Avall

Bidegunea

Barri de Baltzola

Bidegunea

Cami a Axlor

Bidegunea

Cim del Garaio

Bidegunea

Corriol recta

Bidegunea

Cova Abaro

Bidegunea

Cova Baltzola

Bidegunea

Dreta Garaio

Bidegunea

Ermita de San Lorenzo

Bidegunea

Inici

Bidegunea

Pont i tanca

Bidegunea

Senyals

Bidegunea

Sortida Cova Baltzola

Bidegunea

Sortida Cova Abaro

Bidegunea

Tanca

Kokapenaren inguruko iritzi eta galderak

    Nahi izanez gero edo ibilbide hau