-
-
79 m
18 m
0
3,6
7,3
14,53 km

Ikusita 1750 aldiz, jaitsita 42 aldiz

Nondik gertu: Asse, Flemish Region (Belgique)

ASSE
Landelijke rust in het Land van Asse
zondag 26 februari 2012

Dicht bij de Brusselse agglomeratie en geklemd tussen de E40 en de N9 ligt het heuvelende Land van Asse. De ver naar het noorden vooruitgeschoven heuvel- ruggen komen in het centrum van Asse samen. De Romeinen vonden het al een ideale locatie. Klimmend en dalend over paden, grindwegen, kasseien en rustige asfaltwegen word je betoverd door de charmes van dit golvende landschap.

De wandeling
Op de markt van Asse (1) ga je naar de kerk toe. Je loopt eromheen en je steekt de drukke Nieuwstraat schuin links over naar een pleintje.
Je daalt het pleintje rechts af en neemt ter hoogte van huisnummer 24de doodlopende Broekeweg, die overgaat in een bospad. Aan de grasweg houd je rechtdoor aan. Voorbij de afdaling versmalt de aardeweg opnieuw langs de bosrand. Aan de T-splitsing daal je rechts af door het bos en langs de Asbeek.
Aan de volgende T-sprong neem je links de aardeweg bergop. Eenmaal boven ga je aan de volgende splitsing rechts de grindweg op en bereik je Hofter Eenhoorn (2).

In de klim heb je rechts weiden langs een zijbeek van de Asbeek. Links en hoger op de helling is het droger en overheersen akkers. Hof ter Eenhoorn was vroeger een vierkant¬hoeve zoals eer aan de overzijde van de Asbeek wel meer te vinden zijn.

Op beeweg naar de Kruisborre
Aan Hofter Eenhoorn (2) volg je de kasseiweg naar rechts. Deze begint te klimmen en 25 m voorbij huisnummer6-8 neem je rechtseen eersteven stijgende
en dan dalende karrenweg langs een hoog omheinde weide.

Eerst krijg je links nog wat tuinen en vijvers te zien, daarna gaat al je aandacht naar de slechter wordende kinderkopjes in een holle weg. Aaan de afslag geniet je van een mooi uitzicht over de Asbeekvalei

Aan de hoek van de wei sla je links een graspad in de richting van serres. Je passeert een poortje en voorbij de serres kom je op een asfaltweg terecht, die je rechts volgt. 200 m verderop neem je links de Zavellos. De grindweg klimt eerst en daalt dan af naar enkele huizen. Aan het tweede huis neem je links de jonge dreef naar een kasteelmuur. Daar ga je even links, je slaat de hoek om en je vervolgt je weg langs de muur, die even verderop ophoudt. Je bereikt uiteindelijk een grote weg bij de Moretteberg (3).

Het Morettekasteel krijg je niet te zien. In de l9de-zoste eeuw werd het vroegere Morettehof omgebouwd tot kasteel met bijbehorend park. Aan de Romeinse heerwegstaat een eerste kapel van de devotie van de miraculeuze kruisen van Asse, beter bekend als de Kruisborre. De eerste kapel dateert van 1622.

Je steekt de weg schuin links over naar de grindweg langs het kapelletje. Voor de derde kapel neem je een smal pad naar links. Tussen bos en wei daal je af naar een hoekpunt van de wei. Daar gaat het steil bergaf langs een kruis naar een volgend weiland. Een rechtse knik brengt je op een aardeweg bij Sint-Jozef. Aan de volgende kapel sla je links af en 50 m verderop vat je een lastige, steile klim aan naar de laatste kapel.
Op detocht naa rde kapelletjes genietje van een mooi en diep ingesneden landschap. Op de rustbanken bij de laatste, en tevens grootste kapel kun je bekomen van de steile klim.

De weg komt uit op een asfaltweg die je rechts volgt. Je negeert alle afslagen. Voorbij de brug over deIJzenbeek neem je de aardeweg rechtdoor, opnieuw bergop. Juist voorbij het hoogste punt van de Hoogpoortkouter (4) is er een afslag.

In de afdaling vang je slechts een keer een glimp op van kasteel Hoogpoort.
Dichter bij het kasteel ontnemen de bomen van het park er alle zicht op. Het neoclassicistische kasteel uit de l8de eeuw werd in l935vergroot.

Verkorting: naar kasteel Hoogpoort

Van 4 naar 6
Wie voor een korter traject kiest, neemt op de Hoogpoortkouter (4) de aardeweg links naar het kasteelbos. Aan de rijweg ga je links en bij de afslag neem je rechts de Terlindenweg. Voorbij de lJzenbeek, die hier uit het kasteelbos komt, bereik je bij de af¬slag de achterzijde van kasteel Hoogpoort (6) en ga je rechtdoor.

De Hoogpoortkouter is een uitgestrekt akkercomplex dat tot de kasteelbossen reikt. Aan de ijzenbeek vang je rechts een glimp op van de grote kasteelvijver.

Prachtige panorama’s op weg naarTenberg
Van 4 naar 5
De gewone wandeling gaat aan de Hoogpoortkouter (4) rechtdoor. De ruwe en soms drassige aardeweg leidt je naar de Nieuwermolenbeek. Onderweg passeer je een kapel.


Voorbij de Nieuwermolenbeek bereik je het grondgebied van de Dilbeekse deelgemeente Sint-Ulriks-Kapelle. Links zie je kasteel Nieuwermolen. Het L-vormige waterslot in traditionele bak- en zandsteenarchitectuur van de 16de17de eeuw kende in de l8de-l9de eeuw aanpassingen. Doordat alle terreinen privé zijn, kun je de bijbehorende l9de-eeuwse watermolen op de Nieuwermolenbeek jammer genoeg niet bezichtigen.

De weg klimt geleidelijk tot bij een kapel, waar je tweemaal op korte afstand links neemt om een asfaltweg in te slaan.

Aan de kapel vertoef je even op Ternats grondgebied, maar de Bruggeveldstraat
is weer Dilbeek. Deze weg loopt parallel aan de E4o, maar geluidsmuren voor¬komen dat je last hebt van het geraas. Je passeert de ingangspoort en de eikendreef naar kasteel Nieuwermolen.

1 km verderop negeer je de doodlopende afslag rechts en aan de volgende splitsing ga je links en steek je opnieuw de Nieuwermolenbeek (5) over.

Hoppevelden worden steeds schaarser in de streek tussen Aalst en Asse. De
vrouwelijke bloemen leveren de hopbellen, waarvan de schubben bezet zijnmet kliertjes. die een geel poeder. hopmeel of lupuline, bevatten. Bierbrouwers gebruiken het poederom aan biereen licht bitteresmaak, een aangenamegeuren eengrote duurzaamheid tegeven. Vroegergebruikte men voorde hopteeltstaken van 6 lom hoogte. Nu laat men de plantslingeren langs de schuine klimdraden van totl,5om hoge horizontale draadnetten.

Van 5 naar 6
In de bocht voorbij de Nieuwermolenbeek (5) neem je de aardeweg rechts bergop. Op een vlakker stuk wordt het een aardepad, rnaak teen haakse bocht naar links en klimt verder de helling op. Boven kom je op een aardeweg uit.

Voorbij de beek beheersen weilanden het landschap. Eenmaal boven krijg je een prachtig uitzicht op de wi jkTenberg op de volgende heuvelrug.

Je volgt de aardeweg naar links, Ogenblikkelijk buigt hij weernaar rechts en je steekteen vallei over naar de huizen vanTenberg.

Je daalt af in een lieflijk valleitje, dat naar links afwatert. Je moet echter rechtdoor naar de wijkTenberg en dat wordt, zoals de naam ook zegt, weer klimmen.

Aan het kruispunt ga je linksaf. Aan een kapel iets verderop blijf je rechtdoor gaan, maar 75 m verderop neem je rechts het Petrus Ascanuspad. Het begint te dalen en voor de haag rond het kasteelpark buigt het naar rechts, Het pad mondt uit op een asfaltweg, die je blijft volgen tot eenT-sprong. Hier ga je naar links langs de achterzijde van kasteel Hoogpoort (6). Aan de splitsing komt de verkorte route van links.

Het Petrus Ascanuspad daalt af in de vallei van de Ijzenbeek. Op de tegenover- liggende helling zie je de eerste huizen van het centrum van Asse.Van onder het lommervan het park krijg jeeen doorkijkjeopdegrote kasteelvijver.

Als toetje de slotklim naar het centrum van Asse

Van 6 naar 7
Aan de splitsing achterkasteel Hoogpoort (6) kruipt deTerlindenweg in een holleweg naar boven.
De mooiste panorama’s krijg je op heteinde. Deze keer richtjede blikbest naar rechts. Daar ligt Walfergem en meer in de achtergrond Tenberg.

Voor huisnummer 61 wandel je rechts naar de brede grasweg, maar voorbij de tuin sla je links het smalle pad in.
Ook de mooiste plekjes krijg je op het einde voorgeschoteld. Tussen tuinen en weiden door bereik je een brugje over een zijbeek van de Ijzenbeek.

Voorbij het brugje volgt een schijfje bergop en eenmaal boven helpen twee grindsporen je naar Witteramsdal. Je gaat de asfaltweg Iinks op om 30 m verderop rechts een grind weg te nemen, Op het einde volg je het pad rechtdoor. Na een knik naar links beland je op een rijweg die je rechts volgt. Aan de rotonde (rechts naar P-Boekfos) steek je over en op de T-sprong moet je naar linksom de markt van Asse (1)te bereiken.

Over een reeks rustige paden en grindwegen steven je af op het oude Centrum van Asse, zonder de verkeersdrukte te moeten trotseren.


AFSTAND 14,7 km of alternatief 9,7 km.
VERTREKPLAATS P-Boekfos bereik je door de E40 te verlaten bij afrit 2o-Ternat en de N285 richting Asse te volgen tot aan de T-sprong in hetcentrum. Daar
rechts en na 6oo m opnieuw rechts (richting brandweer, Waalborre). Voorbij de eerste rotonde ligt het parkeerterrein aan je linkerkant. Te voetwandel je de straatverderaf, aan de rotonde sla je rechts afen op deT links naar de markt van Asse.

PARKEREN Lang parkeren op P-Boekfos bij de watertoren.

AARD VAN DE WEG Smalle voetpaden, asfaltwegen, aarde- en grindwegen; aanzienlijke hoogteverschillen.

TOEGANKELIJKHEID Onmogelijk voor buggy’s en rolstoelen.
INFORMATIE Toerisme Pajottenland en Zennevallei: Grote Markt i bus 1,1500 Halle, tel. 02356 fax 02361 3350, pajottenland-zennevallekhalle.be, www.toerismepajottenland.be.

ETEN & DRINKEN
• Café Malpertuus: Markt 6,1730 Asse, tel. 024524628, ma. gesloten.
• Restaurant In den Bloeyenden Wijngaerdt: Markt 14,1730 Asse, tel. 024526386.
• Café-restaurant In den Ijzerwinkel: Markt 13,1730 Asse, tel.+fax. 02452 8458.
• Restaurant De Oorzaak: Markt i, 1730 Asse, tel. 024530293.
• Restaurant Hoften Eenhoorn: Keierberg 80,1730 Asse, tel. 024529515, fax 024529505, infohofteneenhoorn.be, www.hofteneenhoorn.be, zo.avond-di. gesloten.
• Café De Koekoek: Edingsesteenweg 200,1730 Asse, tel. 02452 7492, di. gesloten, specialiteiten: geuze, knek, lambiek, boterham met plattekaasof
boerenhesp.


hondakin arkeologikoak

2

2,7km -Hof ter Eenhorrn
foto

3- Cafe

4,9 km - Moretteberg
foto

4

6,8km- Hoogpoortkouter
foto

5

9,5km- Nieuwzemolenbeek
Gaztelua

6

12,7km- Kasteel Hoogpoort
parquing

1

Vertrek

1 iruzkina

  • sebou116 20-mar-2016

    Ibilbide hau egin dut  Ikusi gehiago

    Surprenate vue sur les environs de Asse. Très agréable chemin de croix. Superbes bâtisses et étonnante région tout près de Bruxelles sur un des brabantse kouters

Nahi izanez gero edo ibilbide hau