Koordenatuak 1054

Noiz igoa 5 de julio de 2017

Noiz egina julio 2017

 • Balorazioa

   
 • Informazioa

   
 • Erraza jarraitzeko

   
 • Ingurunea

   
-
-
403 m
131 m
0
2,0
4,1
8,14 km

Bisitak 656, kokapena 41

Nondik gertu Zeinka-Zearregi, País Vasco (España)

La Col·legiata de Ziortza o de Santa María de Zenarruza està ubicada a prop de Bolibar en la comarca Bizkaina de Lea-Artibai. Fou fundada al segle X, la tradició indica que l’any 968 uns veïns estaven fent una misa en l’Ermita de Santa Lucía i una àguila va agafar una calavera d’una tomba oberta i se la va endur i deixar anar en el lloc on més tard es va construir primer una església. A finals del segle XVI, l’any 1379 amb motiu de l’augment de les peregrinacions a Santiago i la importància del lloc va passar a ser una col·legiata amb un hospital de peregrins, actualment és un alberg per peregrins. A mitjans del segle XIX va haver una reducció de les col·legiates i al no haver-hi cap comunitat que es fes càrrec d’ella es va anar deteriorant i patir alguns incendis. Al final als vuitanta del segle XX es restaura l’església i el claustre i s’instal·la una comunitat de monjos cistercencs que actualment es constitueixen en priorat de l’ordre trapenc.
Iniciem la ruta en el poble de Bolibar BI-2224 davant del museu de Simón Bolívar del que eren originaris els seus avantpassats.
43°14'58.8"N 2°32'54.5"W
Passada l’església creuem el carrer pel pas zebra i seguim les marques del camí de Santiago a la dreta, creuem el rierol Longarte, creuem la carretera i seguim per les marques del camí de Santiago (fletxes grogues) per un camí empedrat que ja varen fer servir els antics peregrins de l’edat mitjana fins Finisterre.
Creuem al carretera i arribem al monestir, trobarem tres creus i sobre la porta un relleu on apareix l’àguila amb la calavera que hem comentat al principi sobre la fundació del monestir. El centre del recinte l’ocupa l’església d’estil gòtic basc. En les fustes del porxo d’entrada e l’església hi trobem diferents símbols iconogràfics.
Sortim de la col·legiata per la porta oest , porta de mig punt amb l’escut de les famílies Múgica i Butron. Seguim en direcció a l’aparcament i el voregem seguint les marques del camí de Santiago després d’un panell informatiu seguim per un camí i anem pujant entre mig de pins seguint les marques blanques i grogues i també les del camí de Santiago. Passarem per un pont de fusta que creua un rierol, anem pujant i planejant fins que arribarem al Caserio Gontzugarai, seguim fins que arribem a un pal indicatiu i seguim a la dreta fins la carretera que creuem.
Seguim rectes per una pista asfaltada que ens portarà a l’Ermita de Santa Luzia del segle X i reconeguda com a la primera parròquia de Bizkaia amb una entrada mozarabe.
Continuem i pocs metres més avall trobem el nucli rural de Gerrika format per diferents caserius que consten entre els més antics de la comarca. Passat un banc que trobem a la dreta i sota el filat elèctric girem a la dreta i passem pel Caseriu Aisti. Continuem i passarem per una antiga escola rural, a l’esquerra amb la bandera basca abans d’arribar al barri de Ziarregi. Seguim rectes fins que arribarem a un pal elèctric amb un transformador i anirem a la dreta per un camí vorejat d’eucaliptus fins que arribarem a l’Ermita de la Magdalena a la nostre dreta. Ermita gòtica del segle XV amb una magnífica vista als voltants .

Tornem a la pista asfaltada i continuem fins arribar al nucli rural de Zeniga on trobarem un pal indicador i haurem de seguir les marques blanques i grogues del PR.
Un cop acabades les cases seguim avall i tot seguit deixem un camí al la dreta i agafem el de l’esquerra on veurem les marques del PR, seguim per aquest camí que de mica en mica s’anirà desdibuixant i convertint-se en un camí d’herba que arribarà a un camp abandonat. Perfilem el camp per la dreta a ran d’arbres i quan aquest gira a l’esquerra, nosaltres seguim rectes tot fent baixada, es important si el camí no està desbrossat seguir el GPS, doncs nosaltres vàrem de fer servir els pals per netejar el camí d’ortigues, esbarzers i falgueres fins anar trobant trams de camí nets. Per fí arribem a Zugadia, una edificació en runes i que sembla que la estiguin reparant.
Seguim baixant i al cap de pocs metres trobem uns indicador que assenyalen Bolibar a 300m, el camí no sembla massa net, per tant , en vistes del pas anterior continuem pel camí fins la carretera i a la dreta continuem fins Bolibar.La Colegiata de Ziortza o de Santa María de Zenarruza está situada cerca de Bolibar en la comarca Bizkaina de Lea-Artibai. Fue fundada en el siglo X, la tradición indica que el año 968 unos Vecinos estaban de haciendo una misa en la Ermita de Santa Lucía y una águila cogió una calavera de una tumba abierta, se la llevó y la soltó el sitio donde más tarde se construyó primero una iglesia. A finales del siglo XVI, en el año 1379 con motivo del aumento de las peregrinaciones a Santiago y la importancia del lugar pasó a ser una Colegiata con un hospital para pelegrinos, actualmente es un albergue para peregrinos. A mediados del siglo XIX hubo una reducción de las colegiatas y al no haber ninguna comunidad que se hiciera cargo de ella se fue deteriorando. Al finales de los ochenta del siglo XX se restaura la iglesia y el claustro y se instala una comunidad de monjes cistercienses que actualmente se constituyen en priorato de la orden trapense.

Iniciamos la ruta en el pueblo de Bolibar BI-2224 frente al museo de Simón Bolívar del que eran originarios sus antepasados.

43 ° 14'58.8 "N 2 ° 32'54.5" W

Pasada la iglesia cruzamos la calle por el paso cebra y seguimos los marcas del camino de Santiago a la derecha, cruzamos el Arroyo Longarte y la carretera, seguimos por los marcas del camino de Santiago (Flechas amarillas) por un camino empedrado que ya fue utilizado a los antiguos pelegrinos de la edad media hasta Finisterre.
Cruzamos al carretera y llegamos al monasterio, encontraremos tres cruces y sobre la puerta un relieve donde aparece el águila con la calavera que hemos comentado al principio sobre la fundación del monasterio. El centro del recinto lo ocupa la iglesia de estilo gótico vasco. En las maderas del porche de entrada y la iglesia encontramos diferentes símbolos iconográficos.
Salimos de la colegiata por la puerta oeste, puerta de medio punto con el escudo de las familias Múgica y Butron, al lado de una campana. Seguimos en dirección al aparcamiento y lo bordeamos siguiendo las marcas del camino de Santiago después de un panel informativo seguimos por un camino, vamos subiendo en medio de un pinar siguiendo las marcas blancas y amarillas y también las del camino de Santiago. Pasaremos por un puente de madera que cruza un arroyo, vamos subiendo y planeando hasta que llegamos al Caserio Gontzugarai, continuamos hasta que llegamos a un poste indicativo siguiendo a la derecha hasta la carretera que cruzamos.
Seguimos rectos por una pista asfaltada que nos llevará a la Ermita de Santa Luzia del siglo X y reconocida como la primera parroquia de Bizkaia con una entrada mozarabe.

Continuamos y pocos metros más abajo encontramos el núcleo rural de Gerrika formado por diferentes caseríos que constan entre los más antiguos de la comarca. Pasado un banco que encontramos a la derecha bajo el tendido eléctrico giramos a la derecha y pasamos Caserío AIST. Continuamos y pasaremos por una antigua escuela rural, a la izquierda con la bandera vasca antes de llegar al barrio de Ziarregi. Seguimos rectos hasta que llegaremos a un poste eléctrico con un transformador, vamos a la derecha por un camino bordeado de eucaliptos hasta que llegaremos a la Ermita de la Magdalena a nuestra derecha. Ermita gótica del siglo XV con vistas a los alrededores.

Volvemos a la pista asfaltada y continuamos hasta llegar al núcleo rural de Zeniga donde encontraremos un poste indicador, tendremos que seguir las marcas blancas y amarillas del PR.

Una vez terminadas las casas seguimos hacia abajo y a continuación dejamos un camino a la derecha, cogemos el de la izquierda donde veremos las marcas del PR, seguimos por este camino que poco a poco se irá desdibujando y convirtiéndose en un camino de hierba que llegará a un campo abandonado. Perfilamos el campo por la derecha a ras de árboles y cuando éste gira a la izquierda, nosotros seguimos rectos bajando, es importante si el camino no está desbrozado seguir el GPS, pues nosotros tuvimos que utilizar los palos para limpiar el camino de ortigas, zarzas y helechos hasta ir encontrando tramos de camino limpios. Por fin llegamos a Zugadi, una edificación en ruinas y que parece que la estén reparando.
Seguimos bajando y en pocos metros encontramos unos indicadores que señalan Bolibar a 300m, el sendero no parece demasiado limpio, por tanto, en vistas del paso anterior continuamos por el camino hasta la carretera y a la derecha continuamos hasta Bolibar.
Waypoint

Antiga escola

Waypoint

Avall

Waypoint

Caserio Aisti

Waypoint

Cami Santiago

Waypoint

Casa en runes

Waypoint

Caserio de Gontzugarai

Waypoint

Claustre

Waypoint

Colegiata Ziortza

Waypoint

Continuem dreta fent cami

Waypoint

Dins

Waypoint

Gir tancat dreta

Waypoint

Girem dreta per creuar la carretera

Waypoint

Guerrika

Waypoint

Informació

Waypoint

Rectes seguir marques PR

Waypoint

Rectes

Waypoint

Santa Luzia

Waypoint

Sta Ma Magdalena

Waypoint

Tranformador corrent dreta

Waypoint

Voregem el camp

Voregem sense girar, al final a la dreta hem de fer cami ja que esta tapat

2 iritzi

 • marie.janneau 18-jun-2019

  Ibilbide hau egin dut  Gehiago ikusi

  Una gran caminata, nos encantó, y especialmente el comentario fue perfecto, detallado, preciso, muchas felicidades y gracias, Marie y Thierry

 • argazkia Rigarpa

  Rigarpa 18-jun-2019

  Grácias por tu comentario. Es una bonita ruta, aunque en algún tramo la vegetación oculta el camino. Sólo es cuestión de confiar en la traza del gps
  Saludos

Nahi izanezkero edo ibilbide hau