Iraupena  4 ordu 38 minutu

Koordenatuak 1238

Noiz igoa 7 de marzo de 2013

Noiz egina marzo 2013

 • Balorazioa

   
 • Informazioa

   
 • Erraza jarraitzeko

   
 • Ingurunea

   
-
-
142 m
55 m
0
4,9
9,8
19,64 km

Ikusita 13580 aldiz, jaitsita 397 aldiz

Nondik gertu: Oud-Valkenburg, Limburg (Nederland)

Mooie wandeling door en langs het Geuldal rondom Valkenburg. De wandeling start nabij Kasteel Oost in Valkenburg (waar je kunt parkeren) en gaat eerst langs de Geul naar Kasteel Schaloen. Vanaf daar doorkruis je het dal naar het Sint Jansbosch op de zuidhelling van het Geuldal. Door het bos loop je dan terug naar Valkenburg, langs het sprookjesbos en naar de Wilhelminatoren. Hier heb je een mooi uitzicht over het dorp, de rodelbaan, en de ruïne. Vanaf hier daal je af naar het dorp en loop je via het toeristisch centrum langs de Cauberg, diverse groeven en de Leeuw brouwerij naar het westen. Je loopt ruime tijd langs de Geul en beklimt dan het hellingbos (Bergse Heide) en slingert door het bos naar de Geulhemmerweg. Hier daal je langs de grotwoningen af naar de Geulhemermolen en beklimt dan gelijk weer het hellingbos. In dit hellingbos bevindt zich een oude mergelgroeve waar je via een grote stalen trap naar een uitzichtpunt loopt. Na de groeve daal je weer af naar het dal en loop je terug naar het oosten. Eerst over een asfaltweggetje en vervolgens slingerend over paden door het Geuldal naar Houthem. Na een stukje asfaltweg tot aan de Brakkeberg loop je vervolgens door het natuurontwikkelgebied Ingendael waar de Geul zich vrij door het dal slingert en de begroeiing onder controle gehouden wordt door Galloway runderen. Al struinend door dit gebied kom je terug in Valkenburg waar je langs de Geul door het centrum weer terug loopt naar het startpunt.
Wandeling sluit bij Kasteel Schaloen aan op een andere wandeling die ik op Wikiloc heb geplaatst: "Gulpen-Kasteel Schaloen-Gulpen 21 km" (http://nl.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3854087).
Informazio

Ingendael Natuurgebied 1

Dit natuurgebied van het Limburg Landschap wordt begraasd door Galloway runderen, die je mogelijk op je pad treft. Dit waypoint bevindt zich bij een bruggetje over de Geul wat omgeven wordt door populieren die helemaal volgehangen zijn met maretakken. De Geul slingert hier vrij.
Informazio

Ingendael Natuurgebied 2

Dit natuurgebied van het Limburg Landschap wordt begraasd door Galloway runderen, die je mogelijk op je pad treft. Dit waypoint bevindt zich in een groot vrijwel boomloos begraasd vlak gebied met natte stukken. Terwijl ik door dit gebied liep zag ik drie groepen kraanvogels overtrekken naar het noorden (60, 40 en 100 exemplaren ongeveer).
foto

Kasteel Schaloen

Mooi kasteel, met tuin, watermolen, oprijlaan en mergelstenen bijgebouwen nabij Oud-Valkenburg
panoramica

Uitzicht Geulhem

Mooi uitzichtpunt over het Geuldal en de Geulhemermolen.
panoramica

Uitzicht oude mergelgroeve

Hier is een mooi uitzicht over een oude mergelgroeve die niet normaal betreedbaar is. In het dal grazen geiten. Nabij het uitzichtpunt bevindt zich ook een groeve meertje.
Informazio

Valkenburg

Het centrum van Valkenburg is bezaaid met diverse horeca-gelegenheden. De route loopt langs de hier vrij rechte Geul waarvan de watertoevoer wordt geregeld door de stuw aan de oostkant van het centrum.
panoramica

Wilhelminatoren

Bij de Wilhelminatoren heb je een mooi uitzicht over Valkenburg en omgeving. De toren is te beklimmen, je kunt abseilen, rodelen en met de kabelbaan, als je er zin in hebt....

13 iritzi

 • Mathilde van Erven 02-may-2015

  Ibilbide hau egin dut  Ikusi gehiago

  Mooie, afwisselende route.

 • argazkia Tjaart Molenkamp

  Tjaart Molenkamp 11-may-2015

  Bedankt voor je review. Leuk dat je het een mooie route vindt...

 • Arjosinon 08-jul-2015

  Ibilbide hau egin dut  Ikusi gehiago

  Prettige wandeling! Halverwege kun je bij de Geulhemermolen of De Nagtegaal wat eten of drinken.

 • argazkia Tjaart Molenkamp

  Tjaart Molenkamp 08-jul-2015

  Beste Arjosinon, bedankt voor je review! Mooi dat je het een prettige wandeling vindt.

 • Marnix Vermaercke 28-jul-2015

  Wel pittig maar inderdaad mooi en afwisselend met op het juiste moment een cafeetje of restaurant. Ook genietbaar bij (licht) regenweer.

 • argazkia Tjaart Molenkamp

  Tjaart Molenkamp 16-ago-2015

  Beste Marnix, mooi dat je het ondanks de regen toch een mooie route vond!

 • argazkia johan1980

  johan1980 14-ene-2019

  Ibilbide hau egin dut  Ikusi gehiago

  prima route. veel horeca plaatsen bedankt tjaart.

 • argazkia Tjaart Molenkamp

  Tjaart Molenkamp 14-ene-2019

  Bedankt voor je review, Johan, en graag gedaan...

 • Koodzjekremunj 21-abr-2019

  Ibilbide hau egin dut  Ikusi gehiago

  Wat een mooie route! Veel afwisseling, maar twee kleine aanpassingen (gelopen op 21/4/2019): bij het Sprookjesbos is een klein gedeelte als niet toegankelijk aangemerkt. Alternatief: loop even langs het Sprookjesbos tot aan de Wilhelminatoren en je pikt de route makkelijk weer op. En als je Valkenburg weer verlaat richting kasteel Schaloen is het originele pad verdwenen. Volg de weg en keer vlak bij het eindpunt weer terug op de route. Verder een geweldige route! Bedankt!

 • argazkia Tjaart Molenkamp

  Tjaart Molenkamp 22-abr-2019

  Bedankt voor je commentaar, Koodzjekremunj. Waren het tijdelijke afsluitingen bij het Sprookjesbos en bij Valkenburg (je bedoelt het voetpad langs de Geul)?

 • Koodzjekremunj 22-abr-2019

  Hallo, Tjaart, bij het Sprookjesbos lijkt het erop dat een klein deel van het pad een keer weggespoeld is. Daar staat een hek met een bord erop dat dit gedeelte niet voor voetgangers toegestaan is. Maar zoals gezegd: daar kun je makkelijk een alternatief voor vinden (links omhoog en je komt evengoed bij de Wilhelminatoren uit). Het tweede gedeelte, in Valkenburg, lijkt me definitief, aangezien het hele pad verwijderd is, maar er wordt nog aan gewerkt, dus wellicht dat ze het gaan herstellen. Maar of dat dit zo is weet ik niet. Ook hier geldt: even om het gebouw heen en je kunt de weg volgen totdat je terug kunt op het originele pad. Ik zal in de loop van het jaar laten weten hoe de situatie dan is, want deze route gaan we ZEKER nog een keer lopen, als het wat rustiger is (op 21/4 was natuurlijk de Amstel Gold Race). Zijn overigens begonnen vanaf de Gele Anemoon (camping), dan pik je de route op na ca. 250 meter na Kasteel Schaloen. Dan worden het ongeveer 26,5 km. Dit als tip voor de kampeerders onder ons. Je komt dan langs camping Gronselenput en Vinkenhof. Boven aan de rijksweg linksaf en je pikt de route eenvoudig op.

 • argazkia Tjaart Molenkamp

  Tjaart Molenkamp 22-abr-2019

  Bedankt voor de uitgebreide toelichting!

 • Koodzjekremunj 22-abr-2019

  Graag gedaan. En jij bedankt voor deze fantastische route!

Nahi izanez gero edo ibilbide hau