Erakutsi garaiera

Bisitak 1068, kokapena 20

Nondik gertu Oostmalle, Flanders (Belgique)

zondag 21-12-2008

Omgeving Kasteel de Renesse (Oostmalle)

De eerste wandeling vertrek aan de parking van het Kasteel de Renesse. De ingang van de parking ligt aan de linkerzijde van de N14 (Lierselei). (N51,2997522° - E4,7320750°). Het is een luswandeling van ongeveer 6km. Na een droge periode kan men het wagen de rolwagen of kinderwagen mee te nemen, op voorwaarde dat op moeilijke passages hulp kan worden geboden.

Het kasteel de Renesse was oorspronkelijk een 15de-eeuwse burcht. Nadat de burcht in 1542 werd verwoest, liet Jan van Renesse een nieuw groots kasteel bouwen, waar beroemdheden als keizer Karel V, Willem de Zwijger en landvoogdes Margaretha van Parma ooit te gast waren. Sinds 1983 is het kasteel, samen met het omringende parkbos, eigendom van de gemeente Malle. Het aangrenzende bos “Wolfschot”, 31 ha groot, is eigendom van het Vlaamse gewest en dus een domeinbos.

Na het vertrek op de parking komen we aan het fraaie koetshuis. Langs de voorgevel van het koetshuis en onder de kroon van een monumentale zomereik blijven we het kassei¬weggetje verder volgen. We komen voorbij een oude boomwagen van het Heem¬museum. Nadien zien we de zijgevel van het kasteel. In de muurankers kan men nog het jaartal 1500 zien. Even verderop kunnen we niet naast de prachtige mammoetboom kijken. Aan de volgende dwarsweg eindigt het gemeentelijk bos en begint het domeinbos Wolfschot.
Het domeinbos vormt met het aangrenzende gemeentelijk bos “Domein de Renesse” historisch gezien één geheel. Na de lunch in Oostmalle vertrekken we richting Oelegem om daar een tweede luswandeling te doen.

Kokapenaren inguruko iritzi eta galderak

    Nahi izanezkero edo ibilbide hau