Iraupena  3 ordu 37 minutu

Koordenatuak 1350

Noiz igoa 6 de julio de 2017

Noiz egina julio 2017

 • Balorazioa

   
 • Informazioa

   
 • Erraza jarraitzeko

   
 • Ingurunea

   
-
-
658 m
491 m
0
2,0
4,1
8,18 km

Ikusita 1450 aldiz, jaitsita 140 aldiz

Nondik gertu: Picón, País Vasco (España)

Ens mourem per les muntanyes de Triano. Zona amb explotacions mineres de ferro ja conegudes des de l’època romana. Es varen explotar exhaustivament des de finals del segle XIX fins a finals del XX. L’acció de l’home en aquesta zona ha transformat l’aparença del terreny com podrem veure en les grans esquerdes fetes per l’extracció del mineral darrera del barri miner del Saúco, actualment en runes.
Visitarem també la cova de la Magdalena que també fou explotació minera, també és coneguda com la cova d’Urugalla. Rep el nom de la Magadalena degut a l’ermita que hi ha dins.
Iniciem la ruta en el centre d’interpretació de Las Peñas Negras on podem obtenir fulletons de les diferent rutes que podem fer en aquesta zona.
Inici de la ruta de color LILA 43º16’58.9” N, 3º4’32” W
Al costat del centre podem veure la representació de les vagonetes de transport aeri. La ruta com hem indicat es la de color lila o morat.
Comencem al fina de l’aparcament amb un fort pendent per una pista en mal estat, creuarem un camí, ( és per on tornarem ) seguim pel camí tot pujant i en el transcurs del mateix tindrem unes magnífiques vistes de la ria de Bilbao, la refineria de la platja de l’Arena i els penya-segats de Kobaron, lloc important on hi havia embarcadors de mineral que enviaven cap a Anglaterra. Continuem remuntant fins que arribarem al pla amb una cruïlla de camins.
Girem a l’esquerra i tot seguit a la dreta per un camí que fa baixada. Anem seguint per aquest camí i quan fa un gir fort a l’esquerra trobarem una font amb un cassó per poder-hi beure així com el diferents ramats de vaques i cabres que trobarem per la zona.
Continuem el camí fins que trobem un desviament a l’esquerra que fa una mica de pujada i que ens durà a l’antic barri miner del Saúco, actualment en runes. Veurem una petita cova de la que hi surt una mica d’aigua, però que s’han aprofitat les vaques, una mica més endavant hi ha un edifici en runes i darrera es veuen unes esquerdes fetes al terreny per l’extracció del mineral, les veurem millor més endavant.
Seguim pel camí i quan arribem a un pla, poca estona, trobarem un senyal amb una fletxa mig caigut que assenyala el camí per poder anar a la cova de la Magdalena. El camí en un inici es d’herba i quan comença a baixar passa a ser de pedres. Una mica més avall a l’esquerra hi ha una gran esquerda que es una de les zones on es feia l’extracció del mineral que era a cel obert anant gratant la terra per obtenir mineral. Aquesta zona està plena d’esquerdes d’aquest tipus fins i tot molt més fondes . Anem seguint i un bon tros avall mirant la vessant de la muntanya on hem vist aquesta esquerda i veurem a l’esquerra la Cueva de la Magdalena, dins es troba l’Ermita de la Magdalena on el 22 de juliol es fa una romeria per celebrar la festa de la patrona de l’Arboleda. Durant els segles XIX i XX la cova fou explotada com a mina connectada mitjançant galeries soterrànies amb el Saúco .Tornem al camí principal i seguim rectes on podem triar dues opcions, rectes o esquerra, total, el resultat és el mateix. Nosaltres optem per seguir rectes tot fent una petita pujada, finalitzada la mateixa i la seva baixada ens desplacem a la dreta per poder veure unes impressionants esquerdes per treure mineral i si mirem enrere cap a Saúco veurem les cicatrius en forma d’esquerda que ha fet l’home per arrancar el ferro de la terra.
Tornem al camí i veurem una pujada en front nostre, però si ens hi fixem, a l’esquerra trobem una fita de color lila que assenyala un corriol que seguirem fins que en un tram del mateix travessa com un barranc i te una curta però forta pujada. En aquest punt si mirem a la dreta veurem un petit arc de pedra i una fita lila. Seguim a la dreta i continuem per aquest corriol que passarà a ser camí, després un camí d’herba i camí un altre cop fins que arribem dalt de la pujada amb un encreuament de camins.
Agafem el de l’esquerra que baixa pocs metres més avall a l’esquerra tornarem a veure la nostra fita. Seguim per aquest camí fins que arribarem a la pujada de terra, ara baixada i al centre d’interpretació de Peñas Negras.Nos moveremos por las montañass de Triano. Zona con explotaciones mineras de hierro ya conocidas desde la época romana. Se explotaron exhaustivamente desde finales del siglo XIX hasta finales del XX. La acción del hombre en esta zona ha transformado la apariencia del terreno como podremos ver en las grandes grietas hechas para la extracción del mineral detrás del barrio minero del Saúco, actualmente en ruinas.

Visitaremos también la cueva de la Magdalena antigua explotación minera, también conocida como la cueva de Urugalla. Recibe el nombre de la Magdalena debido a la ermita que hay dentro de la cueva.

Iniciamos la ruta en el centro de interpretación de las Peñas Negras donde podemos Obtener folletos de las diferente rutas que podemos hacer en esta zona.

Inicio de la ruta de color LILA 43º16'58.9 "N, 3º4'32" W

Junto al centro podemos ver la representación de las vagonetas de transporte aéreo. La ruta como Hemos indicado es la de color lila o Morado.
Empezamos al final del aparcamiento con una fuerte pendiente por una pista en mal estado, cruzaremos un camino, (es por donde volveremos) seguimos por el camino subiendo y al transcurso del mismo tendremos unas magníficas vistas de la ría de Bilbao, la refinería de la playa de la Arena y los acantilados de Kobaron, lugar importante donde había embarcaderos de mineral que enviaban hacia Inglaterra. Continuamos remontando hasta que llegaremos a un llano con un cruce de caminos.
Giramos a la izquierda y luego a la derecha por un camino que hace bajada. Vamos siguiendo por este camino y cuando hace un fuerte giro a la izquierda encontraremos una fuente con un cazillo para poder beber, la fuente también está utilizada por rebaños de vacas y cabras.
Continuamos el camino hasta encontrar un desvío a la izquierda que hace un poco de subida y que nos llevará al antiguo barrio minero del Saúco, actualmente en ruinas. Veremos una pequeña cueva de la que sale un poco de agua, de la cual se han apoderado las vacas, un poco más adelante hay un edificio en ruinas y detrás se ven unas grietas hechas al terreno para la extracción del mineral, las veremos mejor más adelante.
Seguimos por el camino, poco rato y al llegar a un llano encontraremos una señal con una flecha medio caída que señala el camino para poder ir a la cueva de la Magdalena. El camino en un inicio es de hierba y cuando empieza a bajar pasa a ser de piedras. Un poco más abajo a la izquierda hay una gran grieta que es una de las zonas donde se hacía la extracción del mineral a cielo abierto arañando la tierra para obtener mineral. Esta zona está llena de grietas de este tipo incluso mucho más profundas. Continuamos y un buen tramo más abajo mirando la ladera de la montaña donde hemos visto esta grieta veremos a la izquierda la Cueva de la Magdalena, dentro se encuentra la Ermita de la Magdalena y que en el 22 de julio se hace una romería para celebrar la fiesta de la patrona de la Arboleda. Durante los siglos XIX y XX la cueva fue explotada como mina conectada mediante galerías subterráneas con el Saúco . Volvemos al camino principal y seguimos rectos donde podemos elegir dos opciones, rectos o izquierda, el resultado es el mismo. Nosotros optamos por seguir rectos haciendo una pequeña subida, finalizada la misma y su bajada nos desplazamos a la derecha para poder ver unas impresionantes grietas para sacar mineral y si miramos a la derecha, hacia Saúco veremos las cicatrices en forma de grieta que ha hecho el hombre para arrancar el hierro de la tierra.
Volvemos al camino y veremos una subida en frente nuestro, pero si nos fijamos, a la izquierda encontramos un hito de color lila que señala un sendero que seguiremos hasta que en un tramo del mismo atraviesa un barranco que tiene una corta pero fuerte subida. En este punto si miramos a la derecha veremos un pequeño arco de piedra y un hito lila. Seguimos a la derecha y seguimos por este sendero que pasará a ser camino, después un camino de hierba y camino de nuevo hasta que llegamos al final de la cuesta en un cruce de caminos.

Tomamos el de la izquierda que baja y pocos metros más abajo a la izquierda volveremos a ver nuestra señal. Seguimos por este camino hasta que llegamos a la subida de tierra, ahora bajada y en el centro de interpretación de Peñas Negras.
Bidegunea

Arc i esquerda

Bidegunea

Barri el Saúco

Bidegunea

Bifurcació corriol esquerda

Bidegunea

Cova Magdalena

Bidegunea

Dreta senyal barranc

Bidegunea

Dreta Cova Magdalena

Bidegunea

Dreta parking

Bidegunea

Coll a l'esquerra

El que baixa de graba
Bidegunea

Esquerda de mina

Bidegunea

Esquerdes

Bidegunea

Esquerra

Bidegunea

Font

Bidegunea

Peñas Negras

Bidegunea

Refineria

Bidegunea

Ria de Bilbao

2 iritzi

 • argazkia AlexSport

  AlexSport 05-jun-2018

  Ibilbide hau egin dut  egiaztatua  Ikusi gehiago

  Buena ruta, la cueva es una pasada no metimos un poco y es impresionante.

 • argazkia Rigarpa

  Rigarpa 05-jun-2018

  Gracias por tu comentario AlexSport
  Toda la ruta me encantó, lástima que no llevaba frontal, pero, la información que tenia si que indicaba que se podía acceder a una parte interior de la misma.
  Ahora siempre llevo el frontal en la mochila por si a caso, je,je.
  SAludos

Nahi izanez gero edo ibilbide hau