Iraupena  4 ordu 37 minutu

Koordenatuak 1679

Noiz igoa 9 de julio de 2017

Noiz egina mayo 2017

-
-
917 m
786 m
0
2,7
5,5
10,95 km

Ikusita 605 aldiz, jaitsita 23 aldiz

Nondik gertu: Delika, País Vasco (España)

Dins del monument natural del Monte de Santiago tenim moltes rutes viables per fer que corresponen a diferents PR-BU que ens donaran diferents possibilitats per accedir al mirador.
Si venim d’Orduña per la CL-625 agafem passats pocs metres del Km 341 la pista no asfaltada de l’esquerra on hi ha el aparcaments del monte Santiago, en canvi si venim de Berberana es poc abans d’arribar al Km 341 que ens desviarem a la dreta. Aquí tenim tres aparcaments que en època alta s’ha de pagar i tot depèn de les ganes de caminar el deixarem més a prop o més lluny de la Casa del Parque i del mirador.
La ruta:
Deixem el cotxe en l’aparcament del mig 42º 56’ 28” N, 3º 0’ 56.5” W
Al final de l’aparcament hi tenim uns panells informatius i a l’esquerra uns indicadors dels PR. Seguim la Senda de la Dehesa corresponent al PR-BU 49 que ens durà a la Casa del Parque i a la Fuente de Santiago a través d’ una meravellosa fageda fins a una àrea de pícnic “ Area recreativa de la Fuente de Santiago”. Anem una mica enrere, trobarem les runes d’una part del Monestir de Santiago i al costat de la caseta del parc hi ha una caminet que baixa per veure sota la mateixa caseta com brolla l’aigua de la font de Santiago, seguim el seu curs pocs metres i veurem com desapareix per un forat “Sumidero”
Continuem pel corriol i trobarem una pista i uns indicadors, la creuem i veurem el que queda d’una església. Continuem seguint el PR fins arribar a la Cova de Paules, senzillament un forat a terra, seguim passejant fins que tornarem a incorporar-nos al camí que hem creuat per seguir a la dreta arribant a la Lobera de Santiago, on tenim una representació a gran tamany feta de cartró pedra dels pastors i el llops com els hi donaven caça, bàsicament consistia amb dos murs que tenien forma d’embut a al final un fossat on el llop queia i li donaven mort.
Seguim i veurem a la dreta veure un torrent sec que és el riu Delika on tan sols flueix aigua en èpoques de fortes pluges o en el desglaç. Cal recordar que estem en una zona càrstica i això vol dir que l’aigua es filtra per petites esquerdes i que amb el contacte dels minerals de les roques es torna lleugerament àcida fent que les roques es vagin dissolent creant esquerdes, galeries i coves que s’omplen de l’aigua filtrada i que en aquestes èpoques d’abundant aigua afloren a la superfície apareixent el riu Delika i per tant el fabulós Salt del Nervión que amb els seus 222m, segons la font, sigui el salt d’aigua més gran d’Espanya, lamentablement això passa pocs dies a l’any, però de totes formes el salt i el canó són més que impressionants.
Un cop meravellats seguin per una pista d’herba paral·lels al penya-segat per arribar a la Lobera Vieja on el mur ve de la Lobera de Santiago, també veiem el fossat. Seguim ara per la zona Burgalesa pel canó del Nervión, passant per la zona del Hoyo Nuevo i la Tortoleta,i veurem com el canó es va obrint amb les seves parets verticals per fer-se cada cop més ample i menys vertical arribant a Delika, donant pas a la Vall d’Arrastaria amb Orduña i Amurrio al fons.
Passarem per una porta circular per arribar al Mirador Esquina de Rubén on tindrem una bona vista de la zona . Veiem a la dreta el Parc Natural de Gorbeia, la Vall de Llodio, darreraAmurrio i per la nostra vessant del penya-segat les serralades de Sálbada i Carbonilla. Seguim uns metres i trobarem el desviament a la Charca del Cortón que seguim i una mica mes avall arribarem al camí dels aparcaments on girem a l’esquerra i d’aquí on tenim el cotxe.


Dentro del monumento natural del Monte de Santiago tenemos muchas rutas viables para hacer que corresponden a diferentes PR-BU que nos ofrecerán diferentes posibilidades para acceder al mirador.

Si venimos de Orduña por la CL-625 cogemos pasados pocos metros del Km 341 la pista no asfaltada de la izquierda donde estan los aparcamientos del Monte Santiago, en cambio sí venimos de Berberana poco antes de llegar al Km 341 nos desviaremos a la derecha. Aquí tenemos tres aparcamientos que en época alta se debe de pagar y todo depende de las ganas de caminar lo dejaremos más cerca o más lejos de la Casa del Parque y del mirador.

La ruta:

Dejamos el coche en el aparcamiento del medio 42º 56 '28 "N, 3º 0' 56.5" W
Al final del aparcamiento tenemos unos paneles informativos y a la izquierda unos indicadores de los PR. Seguimos la Senda de la Dehesa correspondiente al PR-BU 49 que nos llevará a la Casa del Parque y a la Fuente de Santiago a través de un maravilloso hayedo hasta un área de picnic "Area recreativa de la Fuente de Santiago". Vamos un poco atrás, encontraremos los restos de una parte del Monasterio de Santiago y junto a la caseta del parque hay una camino que baja para ver como debaja de la caseta brota el agua de la fuente de Santiago, seguimos su curso pocos metros la veremos desaparecer por un agujero "Sumidero".
Continuamos por el sendero, encontraremos una pista y unos indicadores, la cruzamos y veremos lo que queda de una iglesia. Continuamos siguiendo el PR hasta llegar a la Cueva de Paules, sencillamente un agujero en el suelo, seguimos paseando hasta que volveremos a incorporarnos al camino que hemos cruzado, seguimos a la derecha llegando a la Lobera de Santiago, donde tenemos una representación a gran tamaño hecha de cartón piedra de los pastores y los lobos como les daban caza, básicamente consistía con dos muros que tenían forma de embudo y en el final un foso donde el lobo caía y le daban muerte.


Seguimos y veremos a la derecha un torrente seco que es el río Delika por donde sólo fluye agua en épocas de fuertes lluvias o en el deshielo. Hay que recordar que estamos en una zona kárstica y eso quiere decir que el agua se filtra por pequeñas grietas y que con el contacto de los minerales de las rocas se vuelve ligeramente ácida haciendo que las rocas se vayan disolviendo creando grietas, galerías y cuevas que se llenan del agua filtrada y que en estas épocas de abundante agua afloran a la superficie apareciendo el río Delika y por tanto el fabuloso salto del Nervión que con sus 222m, según la fuente, sea el salto de agua más grande de España, lamentablemente esto pasa pocos días al año, pero de todas formas el salto y el cañón son más que impresionantes.
Una vez maravillados seguimos por una pista de hierba paralelos en el acantilado para llegar a la Lobera Vieja donde el muro que vemos viene de la Lobera de Santiago, también vemos el foso. Seguimos ahora por la zona Burgalesa por el cañón del Nervión, pasando por la zona del Hoyo Nuevo y la Tortoleta, y veremos como el cañón se va abriendo con sus paredes verticales para hacerse cada vez más ancho y menos vertical llegando a Delika, dando paso al Valle de Arrastaria con Orduña y Amurrio al fondo.
Pasaremos por una puerta circular para llegar al Mirador Esquina de Rubén donde tendremos una buena vista de la zona. Vemos a la derecha el Parque Natural de Gorbeia, el Valle de Llodio, detrás Amurrio y por nuestra vertiente del acantilado las sierras de Sálbada y Carbonilla. Seguimos unos metros y encontraremos el desvío a la Charca del Cortón que seguimos y un poco más abajo llegamos al camino de los aparcamientos donde giramos a la izquierda y de ahí donde tenemos el coche.
Bidegunea

Anem per la gespa

Bidegunea

Cami salt

Bidegunea

Charca del Cortón

Bidegunea

Cova de paules

Bidegunea

Dreta

Bidegunea

Direccio casa del parque

Bidegunea

Direccio charca del corton

Bidegunea

Esglesia

Bidegunea

Esquerra

Bidegunea

Esquerra pel cami 1 km

Bidegunea

Fuente deSantiago

Bidegunea

Inici-Final

Bidegunea

Lobera de Santiago

Bidegunea

Lobera Vieja

Bidegunea

Mirador

Bidegunea

Mirador Esquina Rubén

Bidegunea

Picnic

Bidegunea

Runes Monasterio de Santiago

Bidegunea

Salt

Bidegunea

Sumidero, desapareix rierol

Bidegunea

Vistes

Kokapenaren inguruko iritzi eta galderak

    Nahi izanez gero edo ibilbide hau