Koordenatuak 866

Noiz igoa 26 de junio de 2017

Noiz egina junio 2017

-
-
1.136 m
830 m
0
1,3
2,6
5,3 km

Ikusita 1632 aldiz, jaitsita 100 aldiz

Nondik gertu: Asemendialdea, País Vasco (España)

https://es.wikipedia.org/wiki/T%C3%BAnel_de_San_Adri%C3%A1n
El túnel de San Adrián el trobem als peus de l’Aizkorri. Aquesta finestra natural ja va ser utilitzada fa 3.500 anys enrere a l’edat del bronze i encara més enrere fa 14.000 anys en el Paleolític Superior.
Encara que s’indiqui que era una calçada romana, el seu traçat actual no va més enllà del segle XI temps en que es va edificar la primera ermita que es troba dins del túnel damunt d’unes sepultures medievals.
Hi ha constància de que aquest pas ja es feia servir molt anys abans per pastors que feien la transhumància, per això no es pot descartar que ja fos utilitzada pels romans.
Els volum de persones que hi transitaven era molt important, però la forma que te a la seva sortida i la poca alçària va fer que a finals del segle XVI s’anés deixant de fer servir pel transport de mercaderies i persones, ja que l’alçada dels carretons, diligències i carruatges feia que no hi poguessin passar quedant el seu us per pastors, pelegrins i caçadors.
Per tal de protegir el pas de la gent es va posar una caserna de Mikeletes, ( cos armat que depenia de les diputacions de Bizkaia, Àlaba i Guipúzkoa .
Ruta :
Iniciem la ruta en les coordenades :
42º56’6.5” N, 2º18’11.6” W
Corresponen a l’aparcament i en el seu costat dret hi trobem un panell informatiu d’on parteix un corriol que fa baixada i tot creuant el rierol d’Ubiergo i tres ponts de fusta va fent pujada fins que arribarem al refugi de San Adrián, (antiga caserna dels “Mikeletes”.
Veiem un altre panel informatiu i continuem pujant a través de les pastures fins que a uns 150m trobarem l’Ermita temlària del Sancti Espiriti que fou un antic hospital de pelegrins.
Deixem l’ermita i ens dirigim al Túnel de San Adrián que el tenim davant. Arribem al túnel i franquegem un porta de mig arc, dins hi tenim l’Ermita de San Adrián i unes restes. El túnel te un 70m de longitud i quan sortim a l’exterior, passat uns 250m a l’esquerra de la calçada veiem una sepultura “Túmulo” prehistòrica d’un diàmetre de 6.5m i una alçada de 1.10m marcada amb una fita .
Continuem passejant per la calçada fins que fem el canvi de vessant on el camí es divideix, nosaltres tornem enrere per tornar a l’aparcament.

El túnel de San Adrián lo encontramos a los pies del Aizkorri. Esta ventana natural ya fue utilizada hace 3.500 años atrás a la edad del bronce y aún más atrás hace 14.000 años en el Paleolítico Superior.

Aunque se indique que era una calzada romana, su trazado actual no va más allá del siglo XI tiempo en que se edificó la primera ermita que se encuentra dentro del túnel sobre unas sepulturas medievales.

Hay constancia de que este paso ya se usaba mucho años antes por pastores que hacían la trashumancia, por eso no se puede descartar que ya fuera utilizada por los romanos.
Los volumen de personas que transitaban era muy importante, pero la forma que tiene a su salida y la poca altura hizo que a finales del siglo XVI se fuera dejando de utilizar el transporte de mercancías y personas, ya que el altura de las carretillas, diligencias y carruajes hacía que no pudieran pasar quedando su uso para pastores, peregrinos y cazadores.

Para proteger el paso de la gente se puso un cuartel de Mikeletes, (cuerpo armado que dependía de las diputaciones de Bizkaia, Álava y Gipuzkoa.

Ruta:

Iniciamos la ruta en las coordenadas:

42º56'6.5 "N, 2º18'11.6" W

Corresponden al aparcamiento, en su lado derecho encontramos un panel informativo de donde parte un sendero que desciende, cruzando el arroyo de Ubiergo y tres puentes de madera va subiendo hasta que llegaremos al refugio de San Adrián, (antiguo cuartel de los "Mikeletes".

Vemos otro panel informativo y continuamos subiendo a través de los pastos hasta que a unos 150m encontraremos la Ermita templaria del Sancti Espírito que fue un antiguo hospital de peregrinos.

Dejamos la ermita y nos dirigimos al Túnel de San Adrián que lo tenemos delante. Llegamos al túnel y franqueamos una puerta de medio arco, dentro tenemos la Ermita de San Adrián y unos restos. El túnel tiene un 70m de longitud y cuando salimos al exterior, pasado unos 250m a la izquierda de la calzada vemos una sepultura "Túmulo" prehistórica de un diámetro de 6.5m y una altura de 1.10m marcada con un hito.
Continuamos paseando por la calzada hasta que hacemos el cambio de vertiente donde el camino se divide, entonces ya volvemos atrás para hasta el aparcamiento.
Bidegunea

Calçada Romana

Bidegunea

Calçada Romana 1

Bidegunea

Cuartel Mikeletes

Actualment és el refugi de montanya de San Adrián
Bidegunea

Ermita de San Adrian

Bidegunea

Ermita Sancti Spiritu

Bidegunea

Font

Bidegunea

Parking

Bidegunea

Sortida Túnel

Bidegunea

Túnel de San Adrián

Kokapenaren inguruko iritzi eta galderak

    Nahi izanez gero edo ibilbide hau